Scania
Ben je opzoek naar informatie die over Scania gaat? Lees dan snel verder!
Het is zo dat dit artikel die je nu aan het doornemen bent over Scania gaat. Wanneer Scania een onderwerp is dat je wel interessant vindt is het dus een goed idee om ook nog de rest van dit artikel door te gaan nemen. Je zou nadat je dit artikel inderdaad hebt doorgenomen immers in principe goed over Scania geïnformeerd moeten zijn.
Algemene informatie die over Scania gaat
Ik wil nu graag nog enigszins aan het begin van dit artikel algemene informatie die met Scania te maken heeft gaan bespreken. Op deze manier hoop ik namelijk bijvoorbeeld te kunnen gaan verduidelijken waar dit artikel nou eigenlijk over gaat voor de mensen die dit nu aan het lezen zijn en hier nog niet van op de hoogte zijn. Het is immers uiteraard mogelijk dat je bij dit artikel terecht bent gekomen zonder al op de hoogte te zijn van wat Scania voor iets is. Sterker nog, het zou zelfs zo kunnen zijn dat je dit artikel specifiek bent gaan lezen in de hoop dit te kunnen gaan achterhalen. Vandaar dat ik het dus een goed idee vind om dit artikel als het ware echt in te gaan leiden door middel van algemene informatie over Scania.
Het is zo dat Scania een bedrijf is dat met name bekend staat om de auto’s die door deze onderneming geproduceerd worden. In principe kan Scania dus het beste geclassificeerd worden als een automerk. Door middel van dit artikel ga ik mij dan ook met name tot de Scania auto richten. De onderneming die verantwoordelijk is voor de productie van de Scania auto maakt echter bijvoorbeeld onder andere ook nog wel andere gemotoriseerde voertuigen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook Scania (motor)fietsen. Deze onderneming maakt verder namelijk nog scheepvaart gerelateerde producten. Het is dus zo dat de onderneming die verantwoordelijk is voor de Scania auto meer is dan alleen maar een automerk. De volledige naam van deze onderneming is overigens Scania AB. Verder is het zo dat Scania van origine afkomstig is uit Zweden. Inmiddels is Scania alleen al tal van jaren over eigenlijk de gehele wereld wel actief. Op de dag van vandaag is Scania dus een wereldwijd merk.
Scania staat verder trouwens met name bekend om hun vrachtwagens, bussen en andere commerciële voertuigen. Dit automerk richt zich dus niet zoals veel andere automerken op de producten van personenauto’s. In dit opzicht is Scania dus een redelijk speciaal automerk. Er zijn echter wel Scania personenauto’s op de markt gebracht. Hier kan je later in dit artikel nog het een en ander over lezen.
Zoals je net al hebt kunnen lezen is het overigens zo dat Scania oorspronkelijk afkomstig is uit Zweden. Het hoofdkantoor van Scania AB bevindt zich op de dag van vandaag dan ook altijd nog steeds in dit land. Dit desbetreffende hoofdkantoor is namelijk terug te vinden in de Zweedse stad Södertälje. Ondanks dat Scania inmiddels al lang een erg internationale onderneming is heeft dit bedrijf dus wel nog steeds een sterke connectie tot zijn moederland.
De geschiedenis van Scania
Nadat je net het een en ander hebt kunnen lezen over algemene informatie die met Scania te maken heeft lijkt het mij gepast om je nu meer te gaan vertellen over de geschiedenis van dit automerk en de onderneming die verantwoordelijk is voor de productie van deze desbetreffende auto’s. Door middel van dit soort wat specifiekere informatie hoop ik je namelijk nog beter over Scania te kunnen gaan informeren. Wanneer Scania iets is dat je wel interesseert kan het verder overigens sowieso ook erg leuk zijn om inderdaad nog meer over de geschiedenis hiervan te weten te komen. Op deze manier leer je Scania immers in principe beter kennen.
Het is overigens verder ook in ieder geval wat mij betreft zo dat Scania een interessante geschiedenis heeft weten op te bouwen. Deze geschiedenis gaat inmiddels dan ook al ver terug. Het is dus niet zo gek dat er meer dan genoeg benoemingswaardigs over de geschiedenis van Scania te vertellen valt.
De geschiedenis van Scania gaat tegenwoordig namelijk al ruim 100 jaar terug de tijd in. Het is immers zo dat de onderneming die we op de dag van vandaag kennen als Scania al ontstaan is in het jaar 1911. Destijds is deze onderneming trouwens ontstaan door het samenvoegen van 2 al bestaande bedrijven. Eigenlijk gaat de geschiedenis van Scania dus nog verder terug. In 1911 zijn echter dus 2 bedrijven die destijds de namen Vabis en Maskinfabriks-aktiebolaget Scania droegen gefuseerd. Deze beide bedrijven waren afkomstig uit Zweden, en hielden zich destijds al bezig met de productie van voertuigen. Vandaar dat het dus een logische stap was voor deze twee bedrijven om hun krachten samen te bundelen. Zo hielden deze beide ondernemingen zich namelijk al bezig met het ontwikkelen van auto’s voordat ze samen werden gevoegd. Met Vabis ging het in 1910 echter niet zo goed, waardoor deze onderneming uiteindelijk dus in 1911 samen ging met Maskinfabriks-aktiebolaget Scania. Zo kon Vabis namelijk door blijven bestaan.
De eerste paar jaar nadat deze 2 desbetreffende ondernemingen waren samen gegaan focuste het bedrijf dat op deze manier ontstaan was zich trouwens met name op de productie van auto’s die behoorde tot het hogere marktsegment. In dit segment waren destijds namelijk nog niet al te veel auto’s te vinden in Zweden. De eerste auto’s die gemaakt werden door de onderneming die vandaag door het leven gaat als Scania AB waren dus redelijk luxe en sportief. De auto’s van deze onderneming werden destijds overigens ook al geëxporteerd. Deze onderneming ging verder ook al snel voertuigen produceren in nabijgelegen landen zoals Denemarken en Noorwegen. Dit bedrijf was dus al snel na zijn ontstaan internationaal actief.
Verder is het zo dat de onderneming die ontstaan was door het samengaan van Maskinfabriks-aktiebolaget Scania en Vabis het niet lang hierna redelijk lastig kreeg. De Eerste Wereldoorlog brak toen echter uit, waardoor dit bedrijf veel voertuigen voor het Zweedse leger kon produceren. Op deze manier wist deze onderneming dus weer de weg naar boven te vinden. Na de Eerste Wereldoorlog besloot dit bedrijf zich verder te gaan richten op de productie van grotere auto’s zoals bijvoorbeeld trucks, en de productie van personenauto’s dus te laten varen. Niet heel lang hierna kwam dit bedrijf echter weer in financiële problemen. Vandaar dat deze onderneming bijvoorbeeld zijn activiteiten in het buitenland stop zette. In 1921 kreeg dit bedrijf echter een kapitaalinjectie van een toonaangevende Zweedse bank, waarna de financiële problemen bij dit bedrijf achterwegen waren.
Vervolgens brak te Tweede Wereldoorlog uit, en tijdens deze oorlog ging de onderneming in kwestie zich weer richten op de productie van militaire voertuigen. Zo maakte dit bedrijf destijds bijvoorbeeld tanks. In de jaren 50 van de vorige eeuw, na het tot einde komen van de Tweede Wereldoorlog ging Scania overigens samenwerken met tal van andere automerken. Op deze manier groeide deze onderneming dus ook steeds verder. Ook brachten ze zelf nog gewoon nieuwe voertuigen op de markt. In de jaren 50 van de vorige eeuw wist Scania dan ook al een enorm marktaandeel in Zweden te veroveren.
In de jaren 60 van de vorige eeuw begon Scania verder ook steeds groter te worden in andere landen. Export begon dus steeds belangrijker te worden voor deze onderneming. Zo wist Scania in deze periode bijvoorbeeld ook een aanzienlijk aandeel van de Nederlandse markt in handen te krijgen. In deze periode begon Scania dus steeds groter en internationaler te worden.
Vandaar dat ze ook hun productie internationaler aangingen pakken in deze periode. Hiervoor vond deze namelijk nog volledig plaats in Zweden. Hier kwam in deze tijd echter dus verandering in, en Scania begon bijvoorbeeld verder hun producten nog in het Zuid-Amerikaanse land Brazilië te produceren. In 1964 opende Scania ook een productie faciliteit in Nederland. Deze kwam namelijk in Zwolle te staan. Ondanks dat Scania een Zweedse onderneming is speelt Nederland dus ook een aanzienlijke rol in de geschiedenis van dit bedrijf. In dit opzicht heeft Scania dus een beetje een Nederlands tintje. Verder is het zo dat Scania in de jaren 60 van de 20ste eeuw ook andere ondernemingen overnam. Op deze manier bleef Scania dus ook verder groeien. Deze onderneming ontwikkelde ook gewoon nog nieuwe producten in deze periode. Ook is het zo dat Scania in het jaar 1969 zich samenvoegde met een ander Zweeds automerk genaamd Saab[LINK]. Kortom, de jaren 60 van de vorige eeuw zijn dus een belangrijke periode geweest voor het automerk in kwestie.
Het is zo dat Scania in de jaren 70 van de 20ste eeuw eigenlijk gewoon verder ging op dezelfde voet als waar ze op geëindigd waren in de jaren 60 van deze eeuw. Zo ging Scania in deze periode namelijk bijvoorbeeld ook producten produceren in Argentinië. In de jaren 80 van de vorige eeuw ging Scania zich verder ook focussen op de Amerikaanse markt, wat van oudsher een belangrijke markt is, maar waar ze tot dit moment nog niet echt voet aan de grond hadden gekregen.
Zoals je net al hebt kunnen lezen is het zo dat Scania aan het eind van de jaren 60 van de 20ste eeuw is samen gegaan met een ander automerk genaamd Saab. Deze twee merken werden vervolgens in 1995 weer gescheiden. Aan het eind van de 20ste eeuw was verder weer een ander Zweeds automerk genaamd Volvo geïnteresseerd in het aankopen van een aanzienlijk deel van de aandelen van Scania om op deze manier een samenwerking te starten. Deze overname werd echter tegengehouden door de overheid aangezien deze onderneming dan in één klap een te groot marktaandeel zou verwerven.
Niet lang na het aanbreken van de 21ste eeuw probeerde er weer een onderneming tevergeefs om Scania in te lijven. Dit maal ging het om het Duitse bedrijf MAN. Ook deze overname ging echter dus niet door. In deze periode had een ander Duits automerk met de naam Volkswagen[LINK] echter al stilletjes beetje bij beetje een steeds groter belang in Scania verworven. In het jaar 2008 was dit aandeel dat Volkswagen had opgebouwd verder al opgelopen tot ruim 70%. In deze periode was Scania dus al grotendeels eigendom van dit Duitse automerk. Het is verder zo dat in het jaar 2015 Volkswagen de volle 100% van de aandelen van Scania in handen kreeg. Op de dag van vandaag is Scania verder nog steeds onderdeel van Volkswagen. Onder Volkswagen is Scania dan ook in de laatste paar jaar uitgegroeid tot de onderneming zoals we deze op de dag van vandaag kennen.
Scania auto’s
Zoals je misschien al wel door hebt is het zo dat ik je nu graag nog meer wil gaan vertellen over waar dit hele artikel nou eigenlijk om draait, namelijk de Scania auto. Het is immers erg aannemelijk dat dit soort auto’s je wel interesseren wanneer je dit aan het lezen bent. Vandaar dat ik het dus een goed idee vind om je nu meer over een ieder geval een aantal Scania auto’s wil gaan vertellen. Dat ik niet elke Scania auto wil gaan bespreken heeft verder met name te maken met het feit dat dit veel verschillende auto’s zijn. Wanneer ik deze wel allemaal zou gaan bespreken zou dit artikel dus nogal langdradig worden.
Auto’s die momenteel door Scania geproduceerd worden
Ik wil nu ten eerste graag een aantal van de auto’s die momenteel nog door Scania geproduceerd worden gaan bespreken. Dit zijn immers op het moment van het schrijven van dit artikel de meest relevante Scania auto’s die er zijn. Wanneer de Scania auto je wel interesseert kan het dan ook leuk zijn om nog meer over deze desbetreffende auto’s te weten te gaan komen.
Scania Citywide
Het eerste voertuig die op dit moment door Scania wordt geproduceerd waar ik je graag meer over wil gaan vertellen is de Scania Citywide. De Scania Citywide is verder overigens een bus. Dit is verder een zogenaamde lagevloerbus. De naam van dit soort bussen geeft verder eigenlijk al goed aan wat dit voor bussen zijn. Een lagevloerbus heeft namelijk een vloer die laag bij de grond ligt waardoor je in principe gemakkelijk in dit soort bussen zou moeten kunnen stappen. Vandaar dat dit soort bussen dus ook vaak bijvoorbeeld als openbaar vervoer worden ingezet. Hierdoor zijn dit soort bussen namelijk voor vrijwel iedereen goed toegankelijk, waardoor dit soort bussen geschikt zijn voor gebruik als openbaarvervoersmiddel.
De Scania Citywide wordt overigens sinds het jaar 2011 door Scania geproduceerd. Inmiddels wordt de Scania Citywide dus al enige tijd geproduceerd door Scania. Het is dan ook zo dat er al een 2e generatie van de Scania Citywide is uitgebracht. De 2e generatie van deze desbetreffende bussen is namelijk sinds 2019 in productie. Er zijn verder ook sowieso al tal van verschillende uitvoeringen van de Scania Citywide uitgebracht binnen de 2 generaties van deze bussoort. Zeker niet elke bus die de Scania Citywide naam draagt is dus exact hetzelfde.
Scania K-Series
Ik wil je nu ook graag nog meer gaan vertellen over de Scania K-Series. Dit is nog een andere vorm van een autobus die op dit moment door Scania geproduceerd wordt. Zoals de naam van de Scania K-Series eigenlijk al een beetje verraad gaat het hierbij overigens om tal van bussen. Er bestaan namelijk een hele hoop verschillende bussen die tot de Scania K-Series behoren. Kortom, niet elke Scania K-Series bus is dus hetzelfde. De opzichten waarin deze bussen van elkaar kunnen verschillen zijn verder erg uiteenlopend.
De Scania K-Series werd verder trouwens aan het publiek onthuld tijdens een editie van Busworld die in het jaar 2005 plaats vond. Busworld is overigens een beurs die in het teken van bussen staat en door de jaren heen op tal van verschillende locaties heeft plaats gevonden. Deze editie van Busworld in 2005 waarop de Scania K-Series onthuld werd vond verder trouwens plaats in het Belgische Kortrijk. De Scania K-Series is verder overigens sinds het jaar 2006 in productie. Inmiddels wordt de Scania K-Series dus al een lange tijd door Scania geproduceerd. Je kan dan ook wel stellen dat de Scania K-Series een succes is geworden.
Scania Fencer
Verder is het zo dat ik je nu ook nog meer wil gaan vertellen over de Scania Fencer. Dit is verder overigens tevens een bus. De Scania Fencer is trouwens wel echt een erg moderne bus. Het is namelijk zo dat de Scania Fencer pas sinds het jaar 2021 door Scania geproduceerd wordt. Toch is het echter zo dat er al tal van verschillende uitvoeringen van de Scania Fencer zijn uitgebracht. De opzichten waarin verschillende uitvoeringen van de Scania Fencer van elkaar kunnen verschillen zijn verder trouwens uiteenlopend.
Scania N-Series
Zoals je misschien al wel door hebt is het zo dat ik je verder nog meer wil gaan vertellen over de Scania N-Series. Ook de voertuigen die tot de Scania N-Series behoren hebben immers het een en ander te bieden. Dit zijn verder overigens ook bussen. Verder is het zo dat dit lagevloerbussen zijn. Verder is het overigens zo dat de Scania N-Series al sinds 2006 door Scania geproduceerd wordt. Vandaar dat het dus niet zo gek is dat er inmiddels tal van verschillende soorten bussen zijn uitgebracht die onderdeel zijn van de Scania N-Series.
Auto’s die in het verleden door Scania geproduceerd zijn
Het is zo dat ik nu ook nog een aantal auto’s die in het verleden door Scania geproduceerd zijn wil gaan bespreken. Deze auto’s zijn er immers bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat Scania uiteindelijk is uitgegroeid tot het automerk zoals we dit op de dag van vandaag kennen. Vandaar dat het dus zeker leuk kan zijn om meer over de Scania auto van het verleden te weten te komen wanneer Scania je wel interesseert.
Scania L36
De eerste auto uit het verleden van Scania waar ik je meer over wil gaan vetellen is de Scania L36. Zo wil ik je nu namelijk bijvoorbeeld vertellen over dat de Scania L36 een middelgrote truck is die tussen 1964 en 1968 geproduceerd is. Er zijn in deze periode verder 3507 exemplaren van deze desbetreffende truck gemaakt. Deze exemplaren zijn verder verdeeld over een aantal verschillende uitvoeringen van de Scania L36.
Aangezien de Scania L36 een middelgrote truck is kan deze truck trouwens prima in de meeste stedelijke gebieden rijden. Hier is de Scania L36 an ook eigenlijk een beetje voor ontwikkeld. Veel van de trucks die in de periode voor de Scania L36 door Scania werden uitgebracht waren namelijk zo groot dat dit niet mogelijk was.
Scania 3-Series
Ik wil je nu verder ook graag nog meer gaan vertellen over de Scania 3-Series. Dit is verder een reeks van vrachtwagens die tussen de jaren 1987 en 1998 door Scania geproduceerd zijn. Aangezien de Scania 3-Series een serie van vrachtwagens is zijn er in deze periode overigens dus meerdere verschillende vrachtwagens uitgebracht die onderdeel zijn van de Scania 3-Series. De opzichten waarop vrachtwagens die tot de Scania 3-Series behoren van elkaar kunnen verschillen zijn verder overigens uiteenlopend. Zo heeft bijvoorbeeld niet elke vrachtwagen uit de Scania 3-Series dezelfde motor.
Scania 4-Series
De Scania 4-Series is nog een andere reeks vrachtwagens die in het verleden door Scania geproduceerd is. Zoals de naam van de Scania 4-Series eigenlijk al wel aangeeft is het verder zo dat deze serie van vrachtwagens geïntroduceerd werd na de Scania 3-Series waar je net hierboven al het een en ander over hebt kunnen lezen. De Scania 4-Series werd dan ook in het jaar 1995 geïntroduceerd. Deze vrachtwagens zijn vervolgens tot in 2007 in productie gebleven. In Europa werd de productie van de Scania 4-Series echter al in 2004 stilgezet, maar deze vrachtwagens werden tot in 2007 nog wel in Brazilië geproduceerd.
Het is verder overigens zo dat de Scania 4-Series ook voor militaire doeleinden gebruikt is. Zo heeft bijvoorbeeld het Nederlandse leger gebruikt gemaakt van vrachtwagens die tot de Scania 4-Series behoren. De vrachtwagens die onderdeel zijn van de Scania 4-Series zijn echter voornamelijk gewoon ingezet binnen de transportsector. Dit zijn dus geen echte legervoertuigen.
Scania OmniLink
Ook de Scania OmniLink is nog een auto die in het verleden door Scania gemaakt is waar ik je nu nog meer over wil gaan vertellen. De Scania OmniLink is verder overigens een streekbus. Verder is het zo dat de Scania OmniLink een lagevloerbus is. Deze auto is verder tussen 1998 en 2013 door Scania geproduceerd. In deze periode zijn er verder tal van verschillende uitvoeringen van de Scania OmniLink uitgebracht. Zo heeft bijvoorbeeld niet elke Scania OmniLink dezelfde lengte. Je hebt immers varianten van de Scania OmniLink die 12, 13, 15 of zelfs 18 meter lang zijn. Verder is het overigens zo dat de Scania OmniLink ook in Nederland is ingezet. Er bestaat dus een goede mogelijkheid dat je wel eens in zo’n bus gereden hebt wanneer je in de periode eind jaren 90 tot begin van de 21ste eeuw wel eens in Nederland gebruik hebt gemaakt van het streekvervoer.
In een door Scania geproduceerde auto gaan rijden
Aangezien er een goede mogelijkheid bestaat dat je wel in een Scania auto zou willen gaan rijden wanneer je tot op dit punt van dit artikel die in het teken van Scania staat terecht gekomen ben is het zo dat ik je nu dus graag meer wil gaan vertellen over wat voor soort mogelijkheden er eventueel kunnen zijn om inderdaad in een door Scania auto te kunnen gaan rijden. Aangezien de meeste auto’s van Scania geen normale personenauto’s zijn is het verder overigens wel zo dat je waarschijnlijk een speciaal rijbewijs nodig gaat hebben om in zo’n soort voertuig op de openbare weg te mogen rijden. Dit is dus nog wel iets om rekening mee te houden. Vandaar dat ik je hier nu ook nog even op wilde wijzen.
Het is ten eerste trouwens een mogelijkheid om in een Scania auto te gaan rijden wanneer je de eigenaar van zo’n soort voertuig bent. Je kan dus in een Scania auto gaan rijden door deze te gaan kopen. Dit soort desbetreffende auto’s worden immers op tal van plaatsen verkocht. Om inderdaad een Scania auto te kunnen gaan kopen dien je verder natuurlijk wel over voldoende financiële middelen te beschikken. Wanneer je een Scania auto wil gaan kopen gaat dit je immers als het goed is in één klap een hoop geld kosten.
Verder is het ook nog mogelijk om in een Scania auto te gaan rijden door deze te gaan huren. Er zijn immers meerdere verschillende plekken waar Scania auto’s verhuurt worden. Wanneer je inderdaad een Scania auto huurt is het verder mogelijk om tijdelijk in zo’n desbetreffende auto te kunnen gaan rijden.
Het is verder overigens nog mogelijk om voor een bepaalde tijd in een door Scania geproduceerde auto te kunnen gaan rijden door deze te leasen. Het leasen van een (Scania) auto is verder trouwens in principe het huren hiervan voor een wat langere periode. Wanneer je een Scania auto least krijg je deze dus als het goed is maanden en mogelijk zelfs jaren tot je beschikking.
Een andere manier waarop er eventueel nog in een Scania auto gereden kan worden is door iemand te kennen die in het bezit is van zo’n auto en er geen problemen mee heeft om deze aan je uit te lenen. Het is echter natuurlijk zo dat dit een manier is om in een Scania auto te rijden waarbij je geheel afhankelijk bent van andere personen. Vandaar dat dit doorgaans dus ook geen al te beste optie is wanneer je inderdaad (graag) in een Scania auto zou willen gaan rijden.
Tot slot
Dit artikel die over Scania gaat is richting zijn einde aan het gaan. Er is inmiddels immers al een hele hoop over dit automerk verteld. Op dit punt valt er dus in ieder geval voor zover ik weet niet echt meer iets over Scania te vertellen dat echt nog dingen aan dit artikel toe zou kunnen gaan voegen. Vandaar dat ik er geen reden toe zie om dit artikel nog echt heel veel langer te gaan maken.
Ik wil je alleen wel heel graag nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die je hier op www.goedkope-lease-auto.com kan terug vinden voordat ik dit artikel helemaal tot zijn einde ga laten komen. Het is immers zeer goed mogelijk dat er hier op deze website meerdere andere artikelen staan die je wel blijkt te kunnen waarderen. Daarom kan het dus leuk zijn om nog meer over deze desbetreffende artikelen te weten te komen!
Zo is het namelijk bijvoorbeeld mogelijk dat je ook het artikel die onderdeel van deze website is en over Maybach gaat wel op prijs kan stellen. Maybach is immers net zoals Scania een automerk die niet bepaald doorsnee auto’s produceert. Het is dus zeker mogelijk dat je Maybach wel interessant vindt wanneer je ook interesse in Scania hebt.
Verder is het zo dat ik je nu ook graag nog even wil informeren over dat er hier op deze website een artikel is terug te vinden die over Lamborghini gaat. Lamborghini is immers een automerk dat veel mensen appreciëren. Vandaar dat je het mogelijk wel de moeite waard vindt om het artikel die over Lamborghini gaat en hier op deze website staat door te gaan nemen.