Wil je meer over SEAT te weten komen? Lees dan snel verder!

Dit artikel die je nu aan het doornemen bent gaat over SEAT. Wanneer dit een onderwerp is dat je wel interesseert doe je er dus goed aan om door te lezen. Door dit te doen kan je immers allerlei informatie te zien krijgen die met SEAT te maken heeft. Je zou nadat je dit artikel hebt doorgenomen dan ook op een goede manier over SEAT geïnformeerd moeten zijn.

 

Wat is SEAT precies voor iets?

Ik wil je nu graag nog redelijk aan het begin van dit artikel meer gaan vertellen over wat SEAT nou eigenlijk echt precies voor iets is. Dit zou namelijk enigszins verwarrend kunnen zijn. Het woord ‘seat’ is namelijk het Engelse woord voor ‘stoel’. Wanneer er in dit artikel over SEAT gesproken wordt gaat het echter over een automerk. SEAT is namelijk een van origine Spaanse autobouwer. Je spreekt de naam van SEAT verder overigens ook anders uit dat het Engelse woord voor stoel.

Aangezien SEAT een autobouwer is wordt er dus in principe over auto’s gesproken wanneer het inderdaad over SEAT gaat. Het is dus niet zo vreemd dat SEAT een onderwerp is dat tal van mensen wel interessant vinden. Er zijn immers tal van situaties denkbaar waarin auto’s waardevol kunnen zijn. Dit geldt verder ook zeker voor SEAT auto’s. Het is namelijk zo dat deze desbetreffende auto’s doorgaans erg degelijk en betrouwbaar zijn. De auto’s van SEAT zijn dus in principe voertuigen waar je op kan rekenen.

Zoals je net al hebt kunnen lezen is het overigens zo dat SEAT oorspronkelijk afkomstig is uit het Europese land Spanje. Inmiddels is SEAT echter al erg lang een zeer internationale autobouwer. Zo worden deze auto’s bijvoorbeeld in tientallen landen die over de hele wereld verspreid zijn verkocht. SEAT is tegenwoordig dan ook zeker ver buiten de Spaanse landsgrenzen bekend. Het hoofdkantoor van SEAT kan je echter wel nog steeds terug vinden in Spanje. Op deze manier is SEAT dus nog steeds sterk verbonden aan dit land. Verder is het zo dat de naam van SEAT ook aantoont dat het hierbij gaat om een automerk dat uit Spanje komt. de naam SEAT staat immers voor Sociedad Española de Automóviles de Turismo. Wanneer je dit vanuit het Spaans naar het Nederlands vertaalt betekent dit iets in de richting van ‘Spaanse personenauto maatschappij’. Kortom, de naam van SEAT omschrijft dus goed wat SEAT voor iets is. SEAT is immers een onderneming die van origine Spaans is, en zich met name richt op de productie van personenauto’s.

 

De geschiedenis van SEAT

Verder is het zo dat ik je nu meer wil gaan vertellen over de geschiedenis van SEAT. Het kan immers leuk zijn om meer over deze geschiedenis te weten te komen wanneer je dit desbetreffende automerk en zijn auto’s wel interessant vindt. Door meer over deze desbetreffende geschiedenis te weten te komen ga je SEAT en zijn auto’s namelijk in principe steeds beter leren kennen. Het is overigens ook zo dat de geschiedenis van SEAT al redelijk lang terug gaat. Mede hierdoor is het zo dat er tal van interessante dingen over de geschiedenis van deze autobouwer vallen te vertellen.

Het is trouwens zo dat de geschiedenis van SEAT officieel van start is gegaan in het jaar 1950. Er waren in het begin van de jaren 40 van de 20ste eeuw echter al plannen gemaakt die uiteindelijk als het ware de blauwdruk zijn geweest voor het ontstaan van SEAT. In de begin jaren van de jaren 40 van de vorige eeuw waren er namelijk meerdere invloedrijke Spaanse bedrijven zoals bijvoorbeeld een aantal banken op de proppen gekomen met het plan om een Spaans automerk op te richten. Destijds had Spanje namelijk eigenlijk nog amper een auto industrie. Hier wilde deze ondernemingen echter dus verandering in gaan brengen. Dit plan kon ook steun vinden bij de Spaanse overheid. Op deze manier dacht men immers bijvoorbeeld de Spaanse economie een opkikker te kunnen geven. Ook was het zo dat er destijds nog niet al te veel mensen in Spanje een auto hadden, dus door middel van een (betaalbaar) Spaans automerk was het de hoop dat de Spaanse bevolking mobieler gemaakt zou kunnen worden. Zoals je mogelijk al wel weet is het echter zo dat de wereld en ook zeker Spanje in de jaren 40 van de 20ste eeuw uiteindelijk verwikkeld raakte in de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor moesten de plannen om een groot Spaans automerk te gaan starten dus in ieder geval even de ijskast in.

Uiteindelijk kwam het er in 1950, een aantal jaar nadat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd en als het ware het stof van deze roerige periode gedaald was er dus toch van. In dit jaar werd SEAT namelijk opgericht door middel van een samenwerking tussen meerdere (grote) Spaanse banken, de Spaanse overheid én de Italiaanse autobouwer Fiat. Ondanks dat SEAT van origine een Spaans automerk is heeft dit automerk dus ook sinds zijn ontstaan een klein Italiaans tintje. Dat Fiat hier destijds bij betrokken werd had trouwens met name te maken met dat er niet echt partijen in Spanje zelf waren die over genoeg kennis beschikte om inderdaad een succesvol automerk op te kunnen gaan richten. Zoals je net ook al hebt kunnen lezen is het immers zo dat het idee om SEAT op te gaan richten eigenlijk ontstaan was omdat er in deze periode amper autobouwers in Spanje waren. Hierdoor werd er dus vanuit Spanje naar een buitenlandse partner gezocht die beschikte over de technische kennis over het produceren van auto’s om SEAT op te kunnen starten, en uiteindelijk werd er dus voor gekozen om met Fiat in zee te gaan.

Nadat het opstarten van SEAT in 1950 ingang was gezet was de eerste echte SEAT auto trouwens klaar in het jaar 1953. Vanaf dit moment bestaat de Seat auto dus echt. Deze desbetreffende eerste SEAT auto was overigens een SEAT 1400. Dit is namelijk het eerste automodel dat door dit automerk is uitgebracht. Op een later punt van dit artikel kan je verder overigens nog meer over de SEAT 1400 lezen. Wanneer deze autosoort je wel interesseert is het dus een goed idee om door te lezen! Het is verder overigens zo dat nadat de eerste SEAT 1400 gemaakt was er al snel nog veel andere exemplaren van deze auto volgden.

In de jaren hierna werden er ook nog andere auto’s door SEAT geproduceerd. Op deze manier bleef dit automerk dus verder groeien en verder ontwikkelen. Een aantal van deze auto’s werden erg populair in Spanje, waardoor deze auto’s een significante rol hebben gespeeld in dit land en de geschiedenis hiervan. Er zijn namelijk bijvoorbeeld vele Spanjaarden geweest wiens aller eerste auto ooit een SEAT auto geweest is. Het is dan ook zo dat een van de belangrijkste beweegredenen om met SEAT te gaan beginnen begon te slagen. SEAT zorgde er namelijk dus voor dat de auto een vervoersmiddel werd dat veel bereikbaarder werd voor een hoop Spanjaarden. Dit heeft verder overigens een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat onder andere de Spaanse economie rond het einde van de jaren 50 en zo ongeveer het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw zich enorm snel ontwikkelde. SEAT zelf groeide in deze periode verder ook in een erg rap tempo. Er werden dan ook steeds meer auto’s geproduceerd door deze onderneming. Hierdoor is het overigens zo dat er een periode was waarin het grootste gedeelte van alle auto’s die op de Spaanse wegen terug te vinden waren door SEAT geproduceerde auto’s waren. Dit toont uitstekend aan hoe belangrijk dit automerk voor Spanje is.

Zo richting het einde van de jaren 60 van de 20ste eeuw begon verder de export van de SEAT auto op gang te komen. Op deze manier werd dit automerk dus ook nog steeds groter, én internationaler. De Spaanse thuismarkt bleef echter wel nog steeds ontzettend belangrijk voor SEAT. In de jaren 70 van de vorige eeuw begon SEAT zich ook langzaam maar zeker wat meer af te scheiden van Fiat, aangezien SEAT steeds meer een zelfstandig automerk aan het worden was. Fiat had echter wel nog steeds een aanzienlijk belang in SEAT. SEAT ontwikkelde zichzelf echter wel zeker op een vrij zelfstandige manier verder door bijvoorbeeld nieuwe productie faciliteiten te open.

Het is dan ook zo dat in de jaren 80 van de vorige eeuw de samenwerking tussen Fiat en SEAT tot zijn einde kwam. SEAT was namelijk op een punt gekomen waarop deze autobouwer meer kapitaal nodig had om door te groeien, en Fiat was als een van de voornaamste aandeelhouders in SEAT niet van plan om dit kapitaal te verstrekken. Ondanks dat SEAT een mooie periode van groei achter de rug had en het toekomstperspectief van dit automerk er ook rooskleurig uitzag had Fiat namelijk juist net een roerige periode achter de rug door de oliecrisis van de jaren 70 van de 20ste eeuw. Hierdoor was men bij Fiat er dus niet van overtuigd om grote sommen geld in SEAT te gaan steken. Uiteindelijk resulteerde het feit dat SEAT en Fiat niet op dezelfde lijn zaten er toe dat de wegen van SEAT en Fiat in het jaar 1982 van elkaar scheidde. SEAT ging echter gelijk zelfstandig verder met het uitbrengen van nieuwe auto’s. Inmiddels had SEAT hier immers ook al zo’n 30 jaar ervaring mee. Ze waren hier dus in principe wel toe instaat.

Het is echter overigens wel zo dat SEAT niet lang actief zou blijven als zelfstandig automerk. Eigenlijk al gelijk nadat de samenwerking met Fiat tot een einde was gekomen ging men bij SEAT namelijk opzoek naar een nieuwe goede partner. Dit resulteerde erin dat SEAT al in het jaar 1983 een samenwerking aanging met het Duitse automerk Volkswagen[LINK]. Deze onderneming zorgde er onder andere voor dat SEAT zich steeds meer op de internationale markt ging richten. Verder is het zo dat de samenwerking tussen SEAT en Volkswagen naarmate de jaren 80 van de 20ste eeuw vorderden steeds intensiever werd. Uiteindelijk werd Volkswagen namelijk zelfs de eigenaar van SEAT. Het is immers zo dat Volkswagen in het jaar 1986 een belang van 51% in SEAT nam, en nog dit zelfde jaar werd dit verhoogd naar 75%. In 1990 kocht Volkswagen verder ook nog de overige 25% van SEAT op. Vanaf dit moment was SEAT dus volledig in handen van Volkswagen, nadat Volkswagen in 1986 al meerderheidsaandeelhouder van Seat was geworden.

Dat SEAT intensief ging samenwerken en uiteindelijk ook geheel onderdeel werd van Volkswagen was trouwens overigens voor deze beide automerken eigenlijk gelijk een groot succesverhaal. Zo wist SEAT zich onder de vleugels van Volkswagen namelijk bijvoorbeeld ontzettend snel door te ontwikkelen, aangezien Volkswagen al een uitstekende infrastructuur had wanneer het aankwam op de productie van auto’s. Ook is het zo dat Volkswagen gelijk veel geld investeerde in het SEAT merk door bijvoorbeeld meer betere productie faciliteiten voor dit automerk te openen. Zo werd er namelijk bijvoorbeeld in het jaar 1996 voor het eerst een SEAT auto buiten de Spaanse landsgrenzen geproduceerd.

Zo rond het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw en het begin van de 20ste eeuw begon SEAT zich verder overigens ook te richten op de productie van wat sportievere en luxere auto’s. Voorheen had SEAT namelijk eigenlijk alleen nog maar wat simpelere auto’s uitgebracht. Het is echter trouwens wel zo dat SEAT hiervoor al enige activiteiten had binnen de autosport, maar hier ga ik je op een later punt van dit artikel nog even specifiek meer vertellen. Wanneer deze activiteiten van SEAT in de autosport je interesseren is het dus verstandig om door te lezen! Vervolgens is SEAT uiteindelijk onder het bewind van Volkswagen in de rest van de huidige eeuw trouwens uitgegroeid tot het automerk zoals we dit op de dag van vandaag kennen.

 

SEAT auto’s

Er bestaat een goede mogelijkheid dat je door SEAT geproduceerde auto’s wel interessant vindt. Dit zijn immers zoals je ook al eerder hebt kunnen lezen zonder twijfel auto’s die wel het een en ander te bieden kunnen hebben. Vandaar dat ik het dus een goed idee vind om nu een aantal auto’s die de SEAT naam dragen te gaan bespreken door middel van dit artikel. Dat ik deze desbetreffende auto’s niet allemaal wil gaan bespreken heeft overigens met name te maken met het feit dat dit nogal veel verschillende auto’s zijn. Dit artikel dus erg lang gaan worden wanneer ik dit wel zou gaan doen. Daarom heb ik dus besloten om een selectie te gaan maken van de SEAT auto’s die ik persoonlijk het bespreken waard vind.

 

Auto’s die op dit moment door SEAT geproduceerd worden

Ten eerste wil ik je meer gaan vertellen over een aantal van de auto’s die op dit moment door SEAT geproduceerd worden. Dit zijn immers nu de meest relevante SEAT auto’s die er zijn. Vandaar dat het dus leuk kan zijn om meer over deze desbetreffende auto’s te weten te komen wanneer de SEAT auto je wel interesseert.

 

SEAT Leon

De eerste SEAT auto die op dit moment in productie is waar ik je nu graag nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT Leon. Dit is immers een populaire SEAT auto, en dit is niet zonder reden zo. De SEAT Leon is namelijk een auto die een hoop te bieden heeft. Doordat de SEAT Leon een populaire auto is wordt deze auto overigens ook al lang door SEAT geproduceerd. Het is namelijk zo dat deze auto al sinds het jaar 1999 in productie is. Het is dan ook niet zo gek dat er inmiddels al tal van verschillende varianten van deze desbetreffende auto zijn uitgebracht. De oorspronkelijke uitvoering van de SEAT Leon is op de dag van vandaag immers logischerwijs enigszins gedateerd. Er zijn op de dag van vandaag dan ook al 4 verschillende generaties van deze auto uitgebracht. Wanneer alle varianten die van de SEAT Leon geproduceerd zijn bij elkaar worden opgeteld is het overigens zo dat er al meer dan 2 miljoen exemplaren van deze autosoort gemaakt zijn.

Er zijn trouwens ook een aantal uitvoeringen van de SEAT Leon gemaakt die speciaal bedoeld waren voor het gebruik tijdens officiële races. Het is verder dan ook zo dat deze uitvoeringen van de SEAT Leon aan de start van tal van dit soort races verschenen zijn, en dit is zeker niet zonder enige successen gebeurd. De SEAT Leon heeft namelijk bepaalde edities van deze races winnend afweten te sluiten. Het is dus zo dat de SEAT Leon een auto is die een rol van betekenis heeft weten te spelen binnen de autosport.

Verder is het overigens zo dat de SEAT Leon vernoemd is naar de Spaanse stad Léon. Vandaar dat de SEAT Leon ook wel eens als SEAT Léon gespeld wordt. Het is overigens zo dat het woord ‘léon’ in het Spaans ‘leeuw’ betekent. Dit is dus het verhaal achter de naam van de SEAT Leon.

 

SEAT Tarraco

Ook de SEAT Tarraco is nog een andere auto die op dit moment door SEAT geproduceerd wordt waar ik je nu graag nog meer over wil gaan vertellen. Deze auto heeft immers ook zeker het een en ander te bieden. Het is immers bijvoorbeeld zo dat de SEAT Tarraco een SUV is. Dit staat overigens voor Sport Utility Vehicle. SUV’s zijn verder doorgaans wat grotere auto’s die vaak wat hoger op de weg liggen, en prima kunnen rijden op zogenaamde off road ondergronden zoals bijvoorbeeld zandpaden. De SEAT Tarraco zelf is trouwens de aller grootste SUV die op dit moment door SEAT geproduceerd wordt. Er bestaat dan ook zelfs een variant van deze auto waar maar liefst 7 personen tegelijkertijd in plaats kunnen nemen! Verder is het overigens zo dat de SEAT Tarraco sinds het jaar 2018 door SEAT geproduceerd wordt. De productie uitvoering van deze auto is dan ook voor het eerst vertoont aan het publiek tijdens de autoshow van Parijs die in het jaar 2018 in de Franse hoofdstad georganiseerd werd.

De SEAT Tarraco is overigens ook naar een plek in Spanje vernoemd. In Spanje heb je namelijk een stad met de naam Tarragona, die in de tijd van het Romeinse Rijk bekend stond als Tarraco. Deze desbetreffende naam heeft de SEAT Tarraco verder trouwens in principe door de consument gekregen want SEAT heeft een stemactie georganiseerd om de naam van de SEAT Tarraco tot stand te laten komen. Het merendeel van alle stemmers waren vervolgens dus van mening dat de SEAT Tarraco de beste naam was voor de auto in kwestie.

 

SEAT Arona

Een andere auto die op dit moment door SEAT geproduceerd wordt waar ik nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT Arona. Over deze desbetreffende auto vallen immers in ieder geval wat mij betreft ook wel interessante dingen te vertellen. De SEAT Arona wordt overigens geclassificeerd als een cross over SUV. Dit is een term die gebruikt wordt om auto’s mee aan te duiden die de kenmerken hebben van een SUV maar ook kenmerken hebben van een ‘normale’ personenauto. Het is dan ook zo dat crossover SUV’s doorgaans wat klein zijn voor een SUV. Dit geldt overigens ook voor de SEAT Arona. Dit is immers de aller kleinste SUV die door SEAT wordt aangeboden. De SEAT Arona wordt trouwens sinds 2017 door SEAT geproduceerd. Er zijn inmiddels echter al honderdduizenden exemplaren van deze auto gemaakt.

 

SEAT Ibiza

Wanneer het over SEAT auto’s gaat kan de SEAT Ibiza natuurlijk niet ontbreken. Dit is immers zonder twijfel een van de aller bekendste en populairste SEAT auto’s. Het is dan ook zo dat de SEAT Ibiza al ontzettend lang door SEAT geproduceerd wordt. De productie van de SEAT Ibiza is immers van start gegaan in het jaar 1984. Op de dag van vandaag is deze auto verder dus nog steeds in productie. Het is dan ook zo dat de SEAT Ibiza de aller best verkochte auto van SEAT aller tijden is. Deze auto heeft dus veel voor SEAT betekent. Inmiddels zijn er namelijk in totaal al meer dan 4 miljoen exemplaren van de SEAT Ibiza verkocht. De SEAT Ibiza is overigens ooit voor het eerst vertoont aan het publiek tijdens de autoshow van Parijs van het jaar 1984. Deze aanvankelijke versie van de SEAT Ibiza is verder trouwens ontwikkeld door SEAT zelf. Zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het echter zo dat SEAT niet heel lang hierna onderdeel is geworden van Volkswagen.

Aangezien de SEAT Ibiza inderdaad al sinds 1984 wordt geproduceerd door SEAT is het trouwens zo dat er inmiddels echt al tal van uitvoeringen van deze desbetreffende auto zijn uitgebracht. Het is dan ook zo dat niet elke SEAT Ibiza precies hetzelfde is. Zo zijn er namelijk bijvoorbeeld al 5 generaties van de SEAT Ibiza op de markt gebracht. Eigenlijk elke variant van de SEAT Ibiza is echter een vrij compacte auto. Vandaar dat je de SEAT Ibiza ook veelal terug ziet in stedelijke gebieden. Hier komt deze auto immers uitstekend tot zijn recht, aangezien hier doorgaans niet al te veel ruimte is.

Net zoals vele andere auto’s van SEAT is het overigens zo dat de SEAT Ibiza vernoemd is naar een plek in Spanje. Ibiza is immers een eiland dat bij Spanje hoort. Verder is het zo dat de SEAT Ibiza de 2e SEAT auto is die inderdaad vernoemd is naar een Spaanse plaats. De SEAT Ibiza heeft dus een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van deze traditie.

 

SEAT Ateca

De laatste auto die op dit moment door SEAT geproduceerd wordt waar ik je nu door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT Ateca. Zo wil ik je nu namelijk bijvoorbeeld vertellen over dat de SEAT Ateca een compacte SUV is. Het is verder overigens zo dat de SEAT Ateca de aller eerste SUV ooit is die door SEAT op de markt is gebracht. Dit gebeurde verder overigens in het jaar 2016. Dit is verder tevens het jaar waarin de productie van de SEAT Ateca van start is gegaan. De ontwikkeling van deze auto is echter al wel al veel eerder begonnen. Zo werd er namelijk bijvoorbeeld tijdens de wereldberoemde autoshow van Genève die in het jaar 2011 in deze desbetreffende Zwitserse stad plaats vond al een conceptversie van de SEAT Ateca vertoont. Deze auto is echter dus pas sinds 2016 te koop. Sinds deze auto in 2016 op de markt is gebracht zijn er overigens al meerdere verschillende uitvoeringen van de SEAT Ateca uitgebracht. Van al deze uitvoeringen tezamen zijn verder al honderdduizenden exemplaren verkocht.

Net zoals vele andere SEAT auto’s is de SEAT Ateca trouwens vernoemd naar een plek in Spanje. Ateca is namelijk een plaatsje in Spanje dat in de buurt ligt van de stad Zaragoza. Verder is het overigens zo dat de SEAT Ateca bekent staat als een zeer veilige auto. De SEAT Ateca is dus erg geschikt als familieauto.

 

Auto’s die vroeger door SEAT geproduceerd zijn

Verder is het zo dat ik je nu verder ook nog meer wil gaan vertellen over een aantal van de auto’s die vroeger door SEAT geproduceerd werden. Deze auto’s zijn er immers bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat SEAT uiteindelijk door de jaren heen is uitgegroeid tot het automerk zoals we dit op dag van vandaag kennen. Daarom kan het dus leuk zijn om nog meer over deze oudere SEAT auto’s te weten te komen wanneer je dit desbetreffende automerk wel kan waarderen.

SEAT 1400

De eerste auto die in het verleden door SEAT is geproduceerd waar ik je nu graag nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT 1400. Je hebt verder overigens in principe al eerder in dit artikel kunnen lezen waarom ik nu inderdaad graag met deze auto wil gaan starten. Het is namelijk zo dat de SEAT 1400 de aller eerste SEAT auto ooit is. Vandaar dat de SEAT 1400 dus ook een auto is die echt ontzettend belangrijk is geweest voor SEAT. Door middel van deze auto is dit desbetreffende automerk immers als het ware op gang gekomen. Ik vond het dus wel toepasselijk om de SEAT 1400 als eerste SEAT auto uit het verleden te gaan bespreken.

Je hebt verder overigens ook al eerder in dit artikel kunnen lezen over hoe de productie van de SEAT 1400 in het jaar 1953 van start is gegaan. Deze productie is vervolgens stopgezet in 1963. In totaal is de SEAT 1400 dus zo’n 10 jaar in productie geweest. Er zijn in deze periode verder meerdere verschillende uitvoeringen van de SEAT 1400 uitgebracht. Ondanks dat dit de aller eerste SEAT auto ooit was zijn er verder trouwens toch nog tienduizenden exemplaren van de SEAT 1400 verkocht. Kortom, het uitbrengen van de SEAT 1400 was due een mooie start voor dit automerk!

 

SEAT 1200 Sport

Een andere auto die in het verleden door SEAT geproduceerd is waar ik je nu door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT 1200 Sport. Dit is immers in ieder geval wat mij betreft zeker nog een andere SEAT auto die het bespreken waard is. Het is verder overigens zo dat de SEAT 1200 Sport een coupé is. Dit is een benaming voor auto’s die in principe voorzien zijn van 2 deuren, en een aan de achterkant aflopend dak hebben. Ondanks dat de SEAT 1200 Sport maar 2 deuren heeft kunnen er overigens tot 4 personen tegelijkertijd plaatsnemen in deze auto. De SEAT 1200 Sport is verder trouwens tussen 1975 en 1980 door SEAT geproduceerd. Er zijn in deze periode een aantal verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. Het is verder overigens zo dat de oorspronkelijke variant van de SEAT 1200 Sport is ontworpen door een ontwerper met de naam Aldo Sessano. Het is tevens nog zo dat de SEAT 1200 Sport het eerste model is dat eigenlijk geheel door SEAT zelf ontwikkeld is. Deze auto heeft er dan ook zeker een bijdrage in gehad dat SEAT zich uiteindelijk heeft afgescheiden van Fiat. Mede door middel van deze auto is SEAT immers uitgegroeid tot een opzichzelfstaand automerk.

 

SEAT 133

Ook de SEAT 133 is nog een auto uit het verleden van SEAT waar ik je door middel van dit artikel graag nog meer over wil gaan vertellen. Zo wil ik je nu namelijk bijvoorbeeld vertellen over dat de SEAT 133 slechts een kleine compacte auto is. Deze auto was in de periode dat deze op de markt was dan ook vrij goedkoop. Ik wil je nu ook vertellen over dat deze auto aanvankelijk aan de consument geïntroduceerd is tijdens een autoshow die in mei van het jaar 1974 in de Spaanse stad Barcelona heeft plaatsgevonden. Het is trouwens zo dat de SEAT 133 tussen de jaren 1974 en 1982 geproduceerd is.

 

SEAT Málaga

Verder is de SEAT Málaga ook nog een andere auto die vroeger door SEAT geproduceerd werd waar ik je nog meer over wil vertellen. Het is overigens zo dat de SEAT Málaga een sedan is. Dit een benaming voor auto’s waarbij de achterbak van dit soort auto’s is afgesloten van het bestuurdersgedeelte. Ook is het zo dat deze auto voorzien is van 4 deuren. Deze auto is verder trouwens ontworpen door Giorgetto Giugiaro. De SEAT Málaga is in productie geweest tussen 1985 en 1991. Het is dus zo dat de SEAT Málaga een flinke poos geproduceerd is door SEAT. Er zijn in deze periode dan ook ruim 200.000 exemplaren van deze auto gemaakt.

Zoals je mogelijk al wel is opgevallen is het overigens zo dat de SEAT Málaga een onderdeel is van de traditie van SEAT waarbij hun auto’s vernoemd worden naar een plek in Spanje. Málaga is immers een stad die in Spanje is terug te vinden. In Griekenland is deze auto verder overigens verkocht als de SEAT Gredos. Het woord Málaga vertoont namelijk veel overeenkomsten met een Grieks scheldwoord, waardoor men bij SEAT van mening was dat het geen goed idee was om deze desbetreffende auto als de SEAT Málaga te verkopen in Griekenland.

 

SEAT Ronda

Zoals je mogelijk al wel door hebt is het zo dat ik je nu ook nog meer over de SEAT Ronda wil gaan vertellen. Dit is immers nog een andere auto het verleden van SEAT waar wat mij betreft meer dan genoeg interessante dingen over te vertellen vallen. Zo wil ik je nu namelijk bijvoorbeeld op de hoogte stellen van dat de SEAT Ronda een kleine auto is. Deze auto is verder met name als familie auto gebruikt.

Ondanks dat de SEAT Ronda niet heel lang in productie is geweest, namelijk van 1982 tot en met 1986 zijn er toch vrij veel exemplaren van deze auto gemaakt. De teller is immers uiteindelijk geëindigd op 177.869 wanneer het gaat over het aantal exemplaren dat er van de SEAT Ronda geproduceerd is.

De naam van de SEAT Ronda is overigens enigszins historisch. Dit is namelijk de eerste auto van SEAT die naar een Spaanse plek vernoemd is. Ronda is namelijk een stad die in het zuiden van Spanje is terug te vinden. Met de SEAT Ronda is er echter dus een traditie van start gegaan die op de dag van vandaag nog steeds wordt voortgezet bij SEAT.

 

SEAT Córdoba

Verder is ook de SEAT Córdoba nog een auto uit de geschiedenis van SEAT waar ik meer over wil gaan vertellen. Het is overigens zo dat de SEAT Córdoba gebaseerd is op de SEAT Ibiza, waar je ook al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Het gaat hierbij overigens om de 2e en de 3e generaties van de SEAT Ibiza. De SEAT Córdoba is namelijk een sedan versie van deze uitvoering van de SEAT Ibiza. Er zijn uiteindelijk echter ook station wagon en coupé varianten van deze auto uitgebracht. De SEAT Córdoba is dan ook vrij lang in productie geweest. Deze auto is immers tussen de jaren 1993 en 2010 door SEAT geproduceerd. Er zijn in deze periode verder 2 verschillende generaties van de SEAT Córdoba uitgebracht. De 1e generatie van de SEAT Córdoba is trouwens ooit onthuld op de autoshow van Frankfurt die in het jaar 1993 in deze Duitse stad plaatsvond. Verder is het trouwens zo dat de SEAT Córdoba in redelijk grote mate in de autosport gebruikt is. Hier heeft deze auto verder een aantal prima prestaties weten te leveren. Ook is het zo dat de SEAT Córdoba net zoals tal van andere SEAT auto’s vernoemd is naar een plek die in Spanje is terug te vinden.

 

SEAT Arosa

De SEAT Arosa is nog een andere SEAT auto waar ik je meer over wil gaan vertellen. Het is verder overigens zo dat de SEAT Arosa maar een klein compact autootje is. Deze auto is dan ook met name in steden gebruikt. Deze auto heeft verder zijn debuut gemaakt tijdens de autoshow van Genève in 1997, en is dan ook tussen de jaren 1997 en 2004 geproduceerd. In deze periode zijn er verder meerdere verschillende varianten van de SEAT Arosa uitgebracht, waarvan er alles bij elkaar meer dan 175.000 exemplaren verkocht zijn. De oorspronkelijke uitvoering van deze auto is verder ontworpen door Jozef Kabaň. Verder is het zo dat ook de SEAT Arosa vernoemd is naar een plek in Spanje.

 

SEAT 127

Een andere auto die vroeger door SEAT geproduceerd is waar ik je nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT 127. De SEAT 127 is overigens een erg kleine en compacte auto. Deze auto is verder vrij populair geweest. Vandaar dat de SEAT 127 ook aardig lang in productie is geweest. Het is namelijk zo dat de SEAT 127 tussen de jaren 1972 en 1982 door SEAT 127 geproduceerd is. In totaal is deze auto dus 10 jaar lang in productie geweest. Er zijn in deze periode verder 1.345.203 exemplaren van deze auto gemaakt. Deze desbetreffende exemplaren zijn verder overigens verspreid over meerdere verschillende uitvoeringen van de SEAT 127.

 

SEAT Exeo

Ook de SEAT Exeo is nog een auto die op dit moment niet meer door SEAT wordt geproduceerd maar waar ik je toch graag nog meer over wil gaan vertellen. Dit is namelijk zeker wel een interessante auto die het een en ander te bieden heeft. De SEAT Exeo is verder overigens wel een vrij atypische SEAT auto. De meeste SEAT auto’s zijn immers vrij kleine toch wel enigszins simpele auto’s, en de SEAT Exeo is juist een vrij ruime en luxe auto.

Het is overigens zo dat de SEAT Exeo is geïntroduceerd tijdens de autosalon van Parijs die in het jaar 2008 in deze stad heeft plaats gevonden. Verder is de SEAT Exeo tussen de jaren 2008 en 2013 door SEAT geproduceerd. Er zijn in deze jaren in totaal tienduizenden exemplaren van deze auto gemaakt. In deze periode zijn er verder trouwens tevens meerdere verschillende uitvoeringen van de SEAT Exeo uitgebracht. De naam van de SEAT Exeo is verder afgeleid van het Latijnse woord ‘exire’ wat iets zoals ‘er voorbij gaan’ betekent.

 

SEAT Alhambra

Het is zo dat de SEAT Alhambra nog een andere SEAT auto is waar ik je nu meer over wil gaan vertellen. Dit is immers een vrij unieke auto. De SEAT Alhambra is namelijk in principe het beste te classificeren als een klein busje, maar deze auto lijkt ook veel op een gewone personenauto. Het is verder overigens zo dat er maar liefst 7 personen tegelijkertijd plaats kunnen nemen in de SEAT Alhambra. Op deze manier onderscheid deze auto zich dus op een positieve manier van vele andere auto’s. In de meeste andere personenauto’s passen namelijk maar maximaal 5 of zelfs minder mensen tegelijkertijd. Het is dan ook zo dat de SEAT Alhambra ook regelmatig wordt geclassificeerd als een MPV. MPV staat overigens voor Multi Purpose Vehicle, en in dit soort auto’s passen vaak veel personen. Deze auto heeft verder meerdere prijzen van meerdere verschillende autoriteiten op het gebied van auto’s gewonnen als beste MPV. Zo werd de SEAT Alhambra in het jaar 2011 namelijk bijvoorbeeld door het automagazine What Car? uitgeroepen tot beste MPV die op dat moment op de markt was.

De SEAT Alhambra is overigens lang geproduceerd. Deze auto is namelijk in productie geweest tussen 1996 en 2010. Er zijn in deze periode 2 verschillende generaties van deze auto uitgebracht. Verder is het zo dat er in dit tijdsbestek bijna een half miljoen exemplaren van de SEAT Alhambra gemaakt zijn. Net zoals vele andere SEAT auto’s is de SEAT Alhambra trouwens vernoemd naar een plek in Spanje. Het Alhambra is namelijk een erg bekend bouwwerk dat is terug te vinden in de Spaanse stad Granada.

 

SEAT 800

De laatste auto die in het verleden door SEAT is geproduceerd waar ik je nu graag nog meer over wil gaan vertellen is de SEAT 800. Dit is namelijk een belangrijke auto geweest voor dit desbetreffende automerk. Het is immers zo dat de SEAT 800 een van de aller eerste auto’s is geweest die de SEAT naam droeg. De productie van deze desbetreffende auto is dan ook al ooit van start gegaan in het jaar 1957. Deze productie is vervolgens trouwens voortgezet tot het jaar 1973. De productie van de SEAT 800 is dus lang gaande geweest. In totaal zijn er in deze periode verder richting de 800.000 exemplaren van deze auto gemaakt. Ook is het zo dat er in deze periode meerdere verschillende soorten van de SEAT 800 zijn uitgebracht. De SEAT 800 is verder trouwens een kleine en compacte auto.

 

In een door SEAT geproduceerde auto gaan rijden

Iets anders dat ik nu nog door middel van dit artikel wil gaan bespreken is hoe je eventueel in een door SEAT geproduceerde auto kan gaan rijden. Dit kan immers zeker fijn zijn. Het is dan ook niet zo gek dat er tal van mensen zijn die in een door SEAT geproduceerde auto rijden, en er verder nog eens tal van mensen zijn die dit wel zouden willen gaan doen. Daarom vind ik  het dus een goed idee om nu meer te gaan vertellen over hoe dit eventueel bewerkstelligd zou kunnen worden.

Wanneer jij behoort tot de groep mensen die wel in een SEAT auto wil gaan rijden is het overigens in principe zo dat dit iets is waar meerdere verschillende mogelijkheden toe zijn. Hierdoor is het dus goed mogelijk dat je wel in ieder geval op één manier kan gaan realiseren dat je in een door SEAT geproduceerde auto kan gaan rijden.

Je kan namelijk bijvoorbeeld in een SEAT auto gaan rijden nadat je deze hebt aangeschaft. Als dit inderdaad het geval is ben je immers in principe de eigenaar van zo’n auto, waardoor je dan dus zelf kan gaan bepalen wie er in zo’n auto rijdt. Er zijn verder meerdere verschillende mogelijkheden wanneer het gaat om het kopen van een SEAT auto. Dit soort auto’s worden immers bijvoorbeeld onder andere op de tweede hands markt verkocht, terwijl je ook op tal van plaatsen nieuwe SEAT auto’s kan kopen.

Verder is het tevens nog mogelijk om in een auto die de SEAT naam draagt te gaan rijden door zo’n soort auto te gaan huren. Dit soort desbetreffende auto’s worden immers op meerdere verschillende plaatsen verhuurt. Vandaar dat het zeker goed mogelijk is dat je in een situatie zit waarin je wel een SEAT zou kunnen huren. Over het algemeen is dit overigens wel alleen maar een goede optie om ook echt daadwerkelijk zo’n auto tot je beschikking te krijgen wanneer je slechts voor een korte periode over zo’n soort auto hoeft te beschikken. Wanneer je het huren van een auto over een lange periode doortrekt wordt dit namelijk op een bepaald punt juist een van meest prijzige manieren van het rijden van een (SEAT ) auto, terwijl het startbedrag dat je nodig hebt om in een door SEAT geproduceerde auto te kunnen gaan rijden door deze te gaan huren juist doorgaans het aller laagste / voordeligste is. Het huren van een SEAT auto kan dus met name echt een uitstekende manier zijn om zo’n soort auto te bemachtigen voor een kortere periode. Hierbij gaat het verder in principe over een periode van dagen tot misschien hooguit weken.

Op de dag van vandaag zou je ook nog in een SEAT auto kunnen gaan rijden door deze te gaan leasen. Het leasen va een (SEAT ) auto is verder in principe goed te omschrijven als het huren van zo’n soort auto voor een langere periode. Je krijgt een auto die je least immers doorgaans sowieso wel meerdere maanden en vaak zelfs een of meerdere jaren tot je beschikking wanneer je deze least.

Een andere manier om eventueel nog (eventjes) in een door SEAT geproduceerde auto te kunnen gaan rijden is door iemand te kennen die in het bezit is van zo’n auto en je hier wel in zou willen laten rijden. Dit is echter uiteraard natuurlijk een manier van het rijden van zo’n soort auto waarbij je geheel afhankelijk bent van andere personen. Vandaar dat dit dus ook geen manier van het rijden van een SEAT auto is waar je echt vanuit kan gaan.

 

SEAT in de autosport

Zoals je mogelijk al wel door hebt is het zo dat we nu op een punt zijn aangekomen waarop ik je nog meer wil gaan vertellen over de rol die SEAT sinds zijn ontstaan gespeeld heeft in de autosport. Het is immers zo dat dit zeker een belangrijk onderdeel is van dit desbetreffende automerk.

De geschiedenis van SEAT in de motorsport gaat inmiddels trouwens al redelijk ver terug. Ondanks dat SEAT geen autobouwer is die tot stand is gekomen uit het autoracen zoals bij sommige automerken wel het geval is houdt men bij SEAT zich namelijk al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw bezig met de autosport. In dit jaar begon SEAT immers mee te doen met hun auto’s aan een aantal races die in het moederland van SEAT. namelijk in Spanje plaats vonden. Zo richting het einde van de jaren 70 van de 20ste eeuw ging SEAT verder ook aan internationalere races meedoen.

Aanvankelijk focuste SEAT zicht trouwens met name op het rally racen. Later zijn hier echter ook nog andere vormen van racen bij gekomen. Zo heeft SEAT verder nog mee gedaan aan tal van touring races. Dat men zich uiteindelijk bij SEAT is gaan focussen op de autosport heeft dit automerk overigens verder zeker geen windeieren gelegd. Het is namelijk zo dat er door de jaren heen tal van races winnend zijn afgesloten door SEAT geproduceerde auto’s. Op deze manier heeft SEAT zijn naamsbekendheid en status dus weten te vergroten door middel van de autosport. Vandaar dat de autosport dus ook zeker een belangrijk onderdeel is geworden van het automerk in kwestie.

 

Tot slot

Dit artikel die over SEAT gaat is richting zijn einde aan het gaan. Er is immers inmiddels al een hoop over dit automerk verteld in dit artikel. Hierdoor is het dus in ieder geval voor zover ik weet zo dat er niks meer over SEAT valt te vertellen dat echt nog iets aan dit artikel toe kan voegen. Vandaar dat ik dit artikel nu ook aan het afronden ben.

Ik wil je echter wel heel graag nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.goedkope-lease-auto.com zijn terug te vinden voordat ik dit huidige artikel echt helemaal beëindig! Het is immers erg goed mogelijk dat er hier op deze website nog tal van andere artikelen staan die je wel interessant blijkt te vinden. Dit is dus de reden dat het leuk kan zijn om nog meer over deze desbetreffende artikelen te weten te komen.

Zo kan je namelijk bijvoorbeeld misschien het artikel die hier op deze website is terug te vinden die over Volvo gaat wel waarderen. Volvo is immers een automerk dat in ieder geval enigszins tot dezelfde orde als SEAT behoort. Vandaar dat het dus goed mogelijk is dat je het leuk vindt om meer over Volvo te weten te komen wanneer je tot op dit punt van dit huidige artikel terecht bent gekomen.

Verder is ook Peugeot misschien nog wel een ander automerk die je wel interessant vindt. Ik wilde je daarom nu dus graag nog even kort wijzen op dat er hier op deze website een artikel staat die over Peugeot gaat voordat ik dit huidige artikel echt helemaal tot zijn einde zou laten gaan komen!

 

SEAT afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je een SEAT auto zien. Op de bovenstaande afbeelding staat namelijk een exemplaar van de SEAT Ibiza afbeeld, wat zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen de meest populaire SEAT auto aller tijden is. Vandaar dat ik het dus wel gepast vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel! Door deze afbeelding te bekijken kan je immers dus een beeld vormen bij wat voor soort autosoort de SEAT auto nou eigenlijk zo ongeveer is wanneer je hier nog niet echt al te best van op de hoogte bent.