Informatie over Alfa Romeo

Ben je opzoek naar informatie over het Italiaanse automerk Alfa Romeo? Lees dan snel verder! Je kan in het artikel dat op deze pagina te vinden is namelijk werkelijk alles over dit automerk te weten komen!

Algemene informatie over Alfa Romeo

Alfa Romeo is een Italiaanse autobouwer. Het hoofdkantoor van Alfa Romeo bevindt zich dan ook in Turijn (Turijn is een stad in het Noorden van Italië). De volledige naam van Alfa Romeo is trouwens tegenwoordig Alfa Romeo Automobili S.p.A. Alfa Romeo is overigens tegenwoordig een onderneming die over (vrijwel) de hele wereld actief is.

Alfa Romeo werd trouwens al opgericht op 24 Juni in 1910! Deze onderneming is dus al ontzettend oud. Alfa Romeo is overigens opgericht door een Fransman die Alexandre Darraacq heette. Destijds was deze onderneming echter nog zeer anders dan op de dag van vandaag het geval is.

Alfa Romeo produceert overigens elk jaar ongeveer rond de 150000 auto’s. Hierdoor is Alfa Romeo een van de aller grootste autobouwers uit Italië van dit moment. Er worden namelijk alleen nog maar meer auto’s geproduceerd in Italië door het automerk Fiat.

Het logo van Alfa Romeo

Het wereldberoemde logo van Alfa Romeo werd in 1910 ontworpen door Romano Cattaneo. Romano Cattaneo kreeg destijds namelijk de opdracht om een logo te ontwerpen voor het destijds net opgerichte ALFA. Het logo dat Romano Cattaneo toen ontwierp wordt op de dag van vandaag (voor het grootste gedeelte) nog steeds gebruikt door Alfa Romeo.

In het logo van Alfa Romeo zijn trouwens een aantal verschillende dingen te zien. Zo is er bijvoorbeeld een groene slang op het logo te vinden. Het logo van Alfa Romeo is ook voorzien van een rood kruis, met een witte achtergrond. Dit is in het logo verwerkt omdat er op de vlag van Milaan ook een rode kruis met een witte achtergrond te zien is. ALFA werd oorspronkelijk in Milaan opgericht, vandaar dat er werd gekozen om deze verwijzing naar de vlag van Milaan in het logo te verwerken.

Het logo dat destijds door Romano Cattaneo werd ontworpen wordt, zoals je al eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen,  overigens op de dag van vandaag nog steeds (voor een groot gedeelte) gebruikt door Alfa Romeo. Er werd in 2015 echter wel een nieuwe versie van het logo ontworpen. Deze versie is iets simpeler dan het oorspronkelijke logo van Alfa Romeo. Er zitten namelijk bijvoorbeeld minder verschillende kleuren in dit nieuwe logo. Het logo is echter in de grote lijnen wel het zelfde gebleven.

 

De geschiedenis van Alfa Romeo

Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is Alfa Romeo een automerk met een geschiedenis die ontzettend ver teruggaat. Alfa Romeo werd namelijk al in het jaar 1910 opgericht. Alfa Romeo is dus een onderneming die meer dan 100 jaar oud is!

Het hoofdkantoor van Alfa Romeo bevindt zich trouwens op de dag van vandaag in Turijn. Hier werd deze onderneming echter niet opgericht. Dit gebeurde namelijk destijds in Milaan (Italië). Alfa Romeo werd overigens aanvankelijk opricht door Alexandre Darracq. Hieronder kan je wat meer informatie over het leven Alexandre Darracq vinden. Hierdoor ga je namelijk ook de geschiedenis van Alfa Romeo beter begrijpen.

De geschiedenis van Alexandre Darracq

Alexandre Darracq werd geboren in 1855, en overleed uiteindelijk in 1931. Alexandre Darracq heeft in deze jaren ontzettend veel verschillende dingen gedaan. Zo heeft hij onder andere het oorspronkelijk het bedrijf opgericht dat vervolgens uitgroeide tot Alfa Romeo. Alexandre Darracq was trouwens Frans.

Alexandre Darracq hield zich in het begin van zijn carrière vooral bezig met het produceren van fietsen. Uiteindelijk begon Alexandre Darracq echter met het produceren van auto’s, en richtte de onderneming Automobiles Darracq France op in Frankrijk. Deze onderneming was erg succesvol. In 1904 produceerde Automobiles Darracq France namelijk bijvoorbeeld meer dan 10 procent van alle auto’s die in Frankrijk werden geproduceerd. Vervolgens werden er ook een aantal races gewonnen door auto’s die door Alexandre Darracq werden geproduceerd. Hierdoor werd Automobiles Darracq France steeds populairder, en kreeg het een steeds beter imago. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat Alexandre Darracq in 1904 Automobiles Darracq France voor een deel verkocht aan Britse investeerders. Alexandre Darracq behield echter wel een flink aandeel in deze onderneming.

In 1906 dacht Alexandre Darracq trouwens een gat in de markt te hebben gevonden. Hij vond namelijk dat de Italiaanse autoindustrie ver achter liep op die van andere Europese landen. Alexandre Darracq besloot dus in 1906 om auto’s in Italië te gaan verkopen. Om dit te doen richtte hij het automerk SAID op. SAID staat overigens voor Società Anonima Italiana Darracq. De eerste werkplaats van SAID werd overigens geopend in Napels, maar deze verplaatste in 1906 al naar het Italiaanse Plaatsje Portello. Portello ligt namelijk Noordelijker dan Napels, en in het Noorden van Italië zijn vrijwel alle (grote) bedrijven gehuisvest. Vandaar dat deze locatie werd gekozen als onderkomen van SAID.

De oprichting van ALFA

Het ging trouwens de eerste paar jaar na de oprichting van SAID helemaal niet goed met het bedrijf. Er zijn namelijk ontzettend veel steile wegen in Italië. De motoren van de eerste twee auto’s die door SAID werden geproduceerd waren echter niet krachtig genoeg voor deze steile wegen. Hierdoor werden de auto’s van SAID aan het begin niet heel erg goed verkocht. Het ging uiteindelijk zelfs zo slecht met SAID dat Alexandre Darracq in 1909 werd uitgekocht door Italiaanse investeerders die een herstart wilden maken met dit bedrijf. Uiteindelijk werd op 24 Juni in 1910 besloten om af te stappen van de naam SAID. De nieuwe naam van dit automerk werd officieel Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, maar dit werd afgekort naar ALFA. ALFA werd destijds trouwens opgericht in de Italiaanse stad Milaan.

ALFA nam trouwens Giuseppe Merosi in dienst. Dit was een Italiaanse ontwerper, die uiteindelijk een aantal auto’s voor ALFA heeft ontworpen. De eerste auto die door ALFA werd geproduceerd en door Giuseppe Merosi werd ontworpen was trouwens de ALFA 24 HP. De ALFA 24 HP had een vermogen van 42 pk (paardenkracht). Hierdoor was de ALFA 24 HP in staat om harder dan 100 kilometer per uur te rijden. Deze auto werd overigens geproduceerd tijdens 1910 en 1914. In deze vier jaar werden er ongeveer 300 exemplaren van De ALFA 24 HP gebouwd.  De ALFA 24 HP weegt trouwens 1000 kilo.

 

ALFA 24 HP afbeelding

Op deze afbeelding kan je de ALFA 24 HP zien.

De overname van Nicola Romeo

Er kwam vervolgens rond 1916 een Italiaanse meneer die Nicola Romeo heette, die de aandelen van ALFA begon op te kopen. Uiteindelijk kreeg Nicola Romeo het volledige bedrijf in handen, waardoor hij de eigenaar van ALFA werd. Nicola Romeo gebruikte ALFA echter niet om auto’s te bouwen. Nicola Romeo ging namelijk onder andere vliegtuigmotoren, tractoren en spullen voor de spoorbouw produceren in de fabrieken van ALFA. Deze producten waren allemaal zeer intrek door de Eerste Wereldoorlog. In deze jaren noemde Nicola Romeo deze onderneming ook niet meer ALFA. Tijdens de Eerste Wereldoorlog noemde hij het bedrijf namelijk Romeo, naar zijn eigen achternaam.

Toen de Eerste Wereldoorlog voorbij was verdween echter een groot deel van de vraag naar de producten die op dat moment werden geproduceerd door Romeo weer. Nicola Romeo besloot toen toch terug te gaan naar de roots van zijn bedrijf, en dus begon hij weer met het bouwen van auto’s. Hij besloot ook om de naam van de onderneming te veranderen naar Alfa Romeo. Vanaf dit moment bestaat de onderneming Alfa Romeo zoals we die op de dag van vandaag kennen dus eigenlijk pas.

Nicola Romeo vond overigens ook een goede manier om meer naamsbekendheid te creëren voor zijn nieuwe automerk. Nicola Romeo zorgde er namelijk voor dat de auto’s van Alfa Romeo mee deden aan verschillende races in Italië. Op deze races behaalde de auto’s van Alfa Romeo verscheidene successen. Hierdoor begon Alfa Romeo een stuk bekender te worden, wat vervolgens weer resulteerde in meer verkopen.

Alfa Romeo blijft trouwens in de jaren die volgen successen behalen tijdens officiële races. In 1933 ging het echter een periode wat minder met Alfa Romeo. Alfa Romeo dreigde namelijk om failliet te gaan door een aantal slechte investeringen in de laatste jaren. Dit werd echter gelukkig voorkomen door de Italiaanse overheid. Nicola Romeo verliet Alfa Romeo in 1928 als resultaat van de slechte financiële situatie rondom Alfa Romeo. Deze financiële problemen resulteerde er trouwens ook in dat Alfa Romeo zich terug trok uit alle raceactiviteiten. In de jaren die volgen ging het echter gelukkig al direct weer een stuk beter met Alfa Romeo, en het bedrijf herstelde zichzelf dus.

Er kwamen echter helaas al snel weer moeilijkere tijden kijken. De Tweede Wereldoorlog brak namelijk uit in Europa (en later de rest van de wereld). Italië had overigens een ontzettend groot aandeel in deze oorlog. Hierdoor veranderde de situatie voor Alfa Romeo volledig. Zo werden de fabrieken van Alfa Romeo bijvoorbeeld drie keer gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen begon Alfa Romeo opnieuw met het opbouwen en het herstellen van de onderneming. In 1945 werden de werkzaamheden van Alfa Romeo dan ook weer hervat. Destijds hield Alfa Romeo zich bezig met het produceren van onder andere vliegtuig en scheepsmotoren. De productie van auto’s begon langzaam maar zeker ook weer opgang te komen. Alfa Romeo herstelde zich dus opnieuw.

1950 was trouwens ook een belangrijk jaar voor Alfa Romeo. In dit jaar werd namelijk de Formule 1 opgericht. Alfa Romeo deed al vanaf het begin mee aan de Formule 1, en was ook direct al succesvol.  In de eerste twee jaar na de oprichting werd de Formule 1 namelijk twee keer gewonnen door Alfa Romeo.

Alfa Romeo bracht in 1950 ook de aller eerste auto uit die volledig doormiddel van lopende band werk werd gemaakt. Hierdoor kon Alfa Romeo een stuk sneller auto’s produceren, en er konden meer exemplaren in totaal worden gemaakt. De eerste auto van Alfa Romeo die op de lopende band was gemaakt was trouwens de Alfa Romeo 1900. De Alfa Romeo 1900 werd tussen 1950 en 1958 geproduceerd. In deze periode zijn er in totaal 21.304 exemplaren van deze auto gebouwd door Alfa Romeo. Dit was voor deze tijd ongekend veel!

Uiteindelijk stopte Alfa Romeo trouwens met het bouwen van auto’s voor de Formule 1, zodat er volledig gefocust kon worden op het produceren van auto’s voor op de openbare weg. Alfa Romeo opende overigens vervolgens in 1963 een nieuwe fabriek in Arese (Arese is een plaats die in het Noorden van Italië ligt). De eerste auto die in deze fabriek werd geproduceerd was trouwens de Alfa Romeo Giulia.

Alfa Romeo keerde overigens in 1979 terug in de Formule 1. De terugkeer van Alfa Romeo was echter minder succesvol dan verwacht, waardoor Alfa Romeo zich in 1985 weer terug trok uit deze competitie. Alfa Romeo bleef wel motoren leveren aan diverse raceteams die nog in de Formule 1 actief waren. De naam Alfa Romeo verdween dus niet volledig uit de Formule 1.

In 1986 vindt vervolgens ook weer een erg belangrijke gebeurtenis plaats in de geschiedenis van Alfa Romeo. Het bedrijf wordt in dit jaar namelijk overgenomen door het Fiat concern. Fiat besloot vervolgens om Alfa Romeo samen te voegen met Lancia[LINK]. Lancia was ook een (Italiaans) automerk dat eigendom was van Fiat. Toen deze twee automerken met elkaar werden samengevoegd ontstond er een nieuwe onderneming die Alfa Lancia S.p.A. werd genoemd.

Alfa Rome bleef vervolgens gewoon doorgaan met het uitbrengen van nieuwe auto’s. Zo werd er bijvoorbeeld in September van 1997 de aller eerste Alfa Romeo 156 geproduceerd en verkocht.  Deze auto werd in 1997 uitgeroepen tot auto van het jaar, en bleek dus een enorm succes te zijn. De Alfa Romeo 156 was trouwens de eerste auto ooit van Alfa Romeo die ooit de prijs “beste auto van het jaar” had gewonnen! Het duurde echter vervolgens niet zo lang voordat een tweede auto van Alfa Romeo deze prijs won. De Alfa 147 won deze prestigieuze prijs namelijk ook in 2001.

In 2005 werd ook het Italiaanse automerk Maserati[LINK] eigendom van Fiat. Vervolgens werd Alfa Lancia S.p.A. uit elkaar gehaald, en Alfa Romeo en Maserati werden uiteindelijk samengevoegd.

Op 1 Februari in 2007 werd het Fiat concern echter weer volledig hervormd. Zo werden bijvoorbeeld Alfa Romeo, Maserati, Fiat en Lancia allemaal weer in een aparte onderneming ondergebracht. Deze ondernemingen bleven echter wel allemaal eigendom van Fiat. Op het moment van de splitsing werd de onderneming achter Alfa Romeo trouwens Alfa Romeo Automobili S.p.A. genoemd.

Alfa Romeo is trouwens in de jaren die volgenden na 2007 uitgegroeid tot de onderneming die we op de dag van vandaag kennen.

Auto’s van Alfa Romeo

Er zijn door de jaren heen al ontzettend veel verschillende auto’s geproduceerd door Alfa Romeo. Je kan hieronder wat meer informatie vinden over een aantal van deze auto’s!

 

Auto’s die tegenwoordig door Alfa Romeo worden geproduceerd 

 

Alfa Romeo MiTo

De Alfa Romeo MiTo is een auto die officieel voor het eerst werd geïntroduceerd door Alfa Romeo op 19 Juni in 2008. Deze auto wordt dan ook al sinds 2008 geproduceerd. De Alfa Romeo is echter op de dag van vandaag nog steeds in productie. Deze auto wordt dus al ongeveer 10 jaar geproduceerd door Alfa Romeo. De naam van de Alfa Romeo MiTo is trouwens afgeleid van de plekken waar deze auto tot stand is gekomen. Het ontwerp van deze auto vond namelijk in Milaan (Mi) plaats, en de productie van deze auto gebeurd in Turijn (To). Wanneer je de eerste twee letters van deze plaatsnamen neemt krijg je MiTo. Zo is de naam van de Alfa Romeo MiTo dus tot stand gekomen.

Er zijn trouwens door de jaren heen heel veel verschillende soorten versies van de Alfa Romeo MiTo uitgebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld door de jaren heen ook een aantal limited editions van deze auto geproduceerd. De specificaties van deze auto zijn daardoor heel erg afhankelijk van de desbetreffende versie van de Alfa Romeo MiTo.

Het gewicht van deze auto ligt trouwens tussen de 1080 en de 1205 kilo. Dit is ook afhankelijk van de versie van de auto. Deze auto biedt overigens zitplaatsen voor maximaal 5 personen.

De Alfa Romeo MiTo is trouwens tot op de dag van vandaag in totaal al ruim 250.000 keer geproduceerd! In Maart van 2017 werd er door Alfa Romeo bekend dan ook gemaakt dat de Alfa Romeo MiTo zeker even in de nabije toekomst door geproduceerd gaat worden. Het is echter nog onzeker of Alfa Romeo ook op de lange termijn verder wil gaan met dit model.

 

Alfa Romeo 4C 

De Alfa Romeo 4C is een sportwagen die sinds 2013 wordt geproduceerd door Alfa Romeo. Deze auto heeft dan ook (net zoals vrijwel elke sportauto) zitplaatsen voor maximaal 2 personen. De productie van de Alfa Romeo 4C gebeurd trouwens in de fabriek van Maserati die bij het Italiaanse plaatsje Modena staat. Deze auto werd trouwens onthuld tijdens de Motor show die in 2013 in Genève werd georganiseerd. De Alfa Romeo 4C was dan ook te bestellen in Europa sinds Oktober van 2013.

Er zijn trouwens door de jaren heen verschillende versies van deze auto’s geproduceerd. De specificaties van deze verschillende versies van de Alfa Romeo 4C zijn uiteraard verschillend. De versie van de oorspronkelijke Alfa Romeo 4C kan echter een maximale snelheid behalen van 258 kilometer per uur, en kan van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur accelereren binnen 4.5 seconden. Deze versie van de Alfa Romeo weegt trouwens 895 kg.

De Alfa Romeo 4C is overigens ontworpen door een Italiaanse ontwerper die Lorenzo Ramaciotti heet.

 

Alfa Romeo Stelvio

De Alfa Romeo Stelvio wordt nog niet ontzettend lang geproduceerd door Alfa Romeo. Deze auto wordt namelijk sinds 2016 geproduceerd. De Alfa Romeo Stelvio is trouwens het beste te omschrijven als een luxe crossover SUV. Dit betekend dat deze auto geschikt is voor allerlei soorten wegtypes. Het feit dat deze auto op zo veel verschillende wegtypes overweg kan is zelfs in de naam van de auto verwerkt. De Alfa Romeo Stelvio is namelijk vernoemd naar Stelviopas. De Stelviopas is de aller hoogste pas van Italië. Deze pas bevindt zich trouwens tussen de Italiaanse Alpen. De Alfa Romeo Stelvio kan zichzelf zelfs off road ook goed staande houden!

Deze auto heeft trouwens een tankinhoud van maximaal 58 liter. De Alfa Romeo Stelvio weegt overigens 1660 kilo. In de bagageruimte van deze auto is verder plek voor maximaal 525 liter. Deze auto heeft dus een vrij grote bagageruimte.  Er zijn trouwens verschillende uitvoeringen van deze auto beschikbaar. De maximale snelheid van de Alfa Romeo Stelvio is dus afhankelijk van de uitvoering. Deze maximale snelheid ligt tussen den 198 kilometer per uur, en de 235 kilometer per uur.

De Alfa Romeo Stelvio is trouwens de derde terreinwagen die ooit door Alfa Romeo wordt gebouwd. De Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4 en de Alfa Romeo Matta zijn namelijk de enige twee andere SUV’s die al voor de Alfa Romeo Stelvio werden geproduceerd.

Deze auto werd overigens voor het eerst vertoont tijdens de Los Angeles Auto Show in 2016. De Alfa Romeo Stelvio wordt trouwens geproduceerd in de fabriek van Alfa Romeo die dicht bij het Italiaanse plaatsje Cassino ligt.

 

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo heeft in zijn geschiedenis in drie verschillende periodes al drie verschillende versies van de Alfa Romeo Giulietta geproduceerd. De Alfa Romeo Giulietta werd namelijk voor het eerst tussen 1954 en 1962 geproduceerd. Uiteindelijk werd de tweede versie van deze auto geproduceerd tussen 1977 en 1985. De meest recente versie van de Alfa Romeo Giulietta wordt sinds 2010 geproduceerd, en is op de dag van vandaag nog steeds in productie.

Ik ga in dit artikel eigenlijk voornamelijk in op de versie van de Alfa Romeo Giulietta die sinds 2010 wordt geproduceerd. Deze versie van de Giulietta wordt trouwens ook wel de Alfa Romeo Giulietta 940 genoemd. Er zijn overigens inmiddels ook al weer een aantal verschillende uitvoeringen van de Alfa Romeo Giulietta 940 uitgebracht door Alfa Romeo. Het maximale vermogen en de maximale snelheid verschillen per verschillende uitvoering van de Alfa Romeo Giulietta 940.

Deze auto is overigens een 5-deurs hatchback (dit is inclusief achterklep). Een hatchback is trouwens een auto waarbij de achterbak niet afgesloten is, en dus vanuit het passagiers en bestuurders gedeelte bereikbaar is. Auto’s waarbij de achterklep is afgesloten worden sedans genoemd.

De Alfa Romeo Giulietta werd trouwens ontworpen door de Italiaanse ontwerper Lorenzo Ramaciotti. Deze auto is overigens tot nu toe in Europa al ongeveer 350.000 keer verkocht! De Alfa Romeo Giulietta is dus een auto die zeer populair is in Europa.

 

Auto’s die vroeger door Alfa Romeo werden geproduceerd

 

Alfa Romeo 6C

De Alfa Romeo 6C is een auto die tussen 1927 en 1954 werd geproduceerd door Alfa Romeo. Deze auto’s werden trouwens gebouwd in Portello. Portello ligt in Milaan. De uitvoering van de Alfa Romeo 6C die aanvankelijk werd uitgebracht had trouwens een vermogen van 44 pk (paardenkracht) De Alfa Romeo 66 werd overigens voor het eerst onthuld tijdens de autosalon van Milaan in 1925.

 

Er zijn trouwens tussen 1927 en 1954 een hele hoop verschillende uitvoeringen van de Alfa Romeo 6C uitgebracht. De Alfa Romeo 6C 1500 was de aller eerste uitvoering van de Alfa Romeo 6C. De Alfa Romeo 6C 1500 werd overigens tussen 1927 en 1929 geproduceerd.

Vervolgens werd de Alfa Romeo 6C 1750  uitgebracht. De Alfa Romeo 6C 1750 werd voor het eerst onthuld tijdens de auto salon van Rome in 1929. Deze versie van de Alfa Romeo 6C was uiteindelijk tussen 1929 en 1933 in productie. De Alfa Romeo 6C 1750 heeft trouwens een topsnelheid van 153 kilometer per uur! Er werden overigens in totaal 2635 exemplaren van de Alfa Romeo 6C 1750 gemaakt. Uiteindelijk werd er weer een nieuwe versie van deze auto geïntroduceerd door Alfa Romeo. Dit gebeurde in 1933. In dit jaar werd namelijk de Alfa Romeo 6C 1900 geproduceerd. De Alfa Romeo 6C 1900 was trouwens een overgangsmodel naar een nieuwe uitvoering van de Alfa Romeo 6C die een jaar later uitgebracht zou worden. Deze versie van de Alfa Romeo 6C werd daarom alleen maar in1933 geproduceerd. Er werden uiteindelijk in totaal maar 197 exemplaren van deze auto geproduceerd. In 1934 werd namelijk alweer een nieuwe uitvoering van de Alfa Romeo 6C op de markt gebracht. Dit was de Alfa Romeo 6C 2300. Deze uitvoering van de Alfa Romeo 6C werd tussen 1934 en 1937 geproduceerd. Uiteindelijk werd in 1938 de laatste uitvoering van de Alfa Romeo 6C geïntroduceerd. Dit was de Alfa Romeo 6C 2500. De Alfa Romeo 6C 2500 werd tussen 1938 en 1952 geproduceerd. Er zijn overigens in deze periode in totaal 1305 exemplaren van de Alfa Romeo 6C 2500 geproduceerd. De Alfa Romeo 6C 2500 was trouwens ook te zien in de wereldberoemde film The Godfather die in 1972 uitkwam.

 

Alfa Romeo 8C 

De Alfa Romeo 8C is een auto die voor het eerst in 1931 geproduceerd werd. De productie van deze auto stopte uiteindelijk in 1939. De Alfa Romeo 8C is dus uiteindelijk 8 jaar in productie geweest. Deze auto is overigens verzien van zitplaatsen voor maximaal 2 personen. De productie van deze auto vond trouwens plaats in Portello in Milaan. De Alfa Romeo 8C is trouwens ontworpen door een meneer die Vittorio Jano heet.

In de 8 jaar dat de Alfa Romeo 8C geproduceerd werd, werden er overigens wel een aantal verschillende uitvoeringen van deze auto geproduceerd. Een aantal uitvoeringen van de Alfa Romeo 8C die zijn uitgebracht zijn de Alfa Romeo 8C 2300, de Alfa Romeo 8C Le Mans, de Alfa Romeo 8C 2600, Alfa Romeo Monoposto 8C 35 Type C (deze versie wordt ook wel de Alfa Romeo 8C 35 genoemd) en de Alfa Romeo 8C 2900. De Alfa Romeo 8C 2900 werd overigens voor het eerst aan het publiek vertoont tijdens de Motorshow die in Londen werd georganiseerd in 1935.

Al deze verschillende uitvoeringen hebben hun eigen persoonlijke specificaties en productieperiodes. Zo werd de Alfa Romeo 8C 35 bijvoorbeeld tussen 1935 en 1939 gebouwd. De Alfa Romeo 8C 2900 werd op zijn beurt weer geproduceerd tussen 1935 en 1938.

De Alfa Romeo 8C was trouwens zeer succesvol op het racecircuit. De Mille Miglia werd namelijk tussen 1932 en 1938 acht jaar achter elkaar gewonnen door de Alfa Romeo 8C. De Mille Miglia is overigens een race die tussen 1927 en 1957 in Italië werd georganiseerd.

 

Alfa Romeo Montreal

De Alfa Romeo Montreal werd voor het eerst aan de wereld vertoont tijdens de autosalon in Genève die in 1970 werd georganiseerd. Deze auto was overigens in de productie tussen 1970 en 1977. De productie van de Alfa Romeo Montreal gebeurde trouwens op twee verschillende plaatsen. De Alfa Romeo Montreal werd namelijk geproduceerd in een fabriek van Alfa Romeo bij het Noord-Italiaanse plaatsje Arese, en bij een fabriek die in de buurt van Turijn stond. Het is trouwens niet helemaal zeker hoeveel exemplaren er van de Alfa Romeo Montreal zijn geproduceerd tussen 1970 en 1977. Er wordt echter geschat dat er ongeveer 3900 exemplaren van de Alfa Romeo Montreal zijn geproduceerd. Toen de Alfa Romeo Montreal voor het eerst op de markt kwam in 1971 kostte deze auto overigens omgerekend ongeveer € 18.700.

De Alfa Romeo Montreal heeft trouwens een vermogen van 220 pk. Deze auto was overigens in staat om van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur te accelereren  binnen 7,4 seconden. De carrosserie van de Alfa Romeo Montreal is overigens ontworpen door een bekende Italiaanse ontwerpen die Marcello Gandini heet.

De Alfa Romeo Montreal is overigens ook in een aantal films te zien. Zo komt deze auto onder andere voor in de film “The Marseille Contract” uit 1974, en de film “True Lies” uit 1994.

 

Alfa Romeo Spider 

Deze auto werd door Alfa Romeo geproduceerd tussen 1966 en 1993. De eerste keer dat de Alfa Romeo Spider werd vertoond aan het publiek was tijdens de autosalon van Genève in 1966. De Alfa Romeo Spider werd trouwens ontworpen door de legendarische ontwerper Battista Pininfarina. De bouw van de Alfa Romeo vond overigens plaats in Grugliasco, dit is een plek in Italië die erg dicht bij Turijn ligt.

Toen de Alfa Romeo Spider voor het eerste werd uitgebracht had deze auto trouwens een vermogen van 109 pk. Er zijn echter tussen 1966 en 1993 een aantal verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. Er zijn namelijk vier verschillende generaties van de Alfa Romeo Spider uitgebracht. Het totale vermogen van al deze verschillende uitvoeringen van de Alfa Romeo Spider is daarom erg verschillend. Er zijn dus ook nog een hele hoop uitvoeringen van de Alfa Romeo Spider die een stuk meer dan 109 pk hebben.

De eerste generatie van de Alfa Romeo Spider werd geproduceerd tussen 1966 en 1969. Vervolgens kwam er ook een tweede generatie van deze auto. De tweede generatie van de Alfa Romeo Spider was namelijk in productie tijden 1970, en 1982. Er kwam vervolgens ook een derde generatie van deze auto. De productie van deze derde generatie begon in 1983, en stopte weer in 1989. Uiteindelijk werd er ook nog een vierde generatie van de Alfa Romeo Spider uitgebracht. De vierde generatie van de Alfa Romeo Spider was in productie tussen 1990 en 1993. De Alfa Romeo Spider was dus uiteindelijk ongeveer 27 jaar in productie!

De Alfa Romeo Spider biedt overigens zitplaatsen voor maximaal 2 personen. Er zijn trouwens in totaal ruim 100.000 exemplaren van de Alfa Romeo Spider verkocht.

 

Alfa Romeo 75

De Alfa Romeo 75 werd tussen 1985 en 1992 geproduceerd door Alfa Romeo. Dit gebeurde trouwens in een fabriek van Alfa Romeo die in Arese ligt. Arese is een plaatsje in Italië dat dichtbij Milaan ligt. De Alfa Romeo 75 werd trouwens om precies te zijn voor het eerst geïntroduceerd in Mei van 1985. Deze auto werd overigens gemaakt om te vieren dat Alfa Romeo al 75 jaar auto’s produceert. Hier verwijst die 75 in de naam van de Alfa Romeo 75 ook naar. De Alfa Romeo 75 wordt overigens ook soms de Alfa Romeo Milano genoemd.

Er zijn trouwen tussen 1985 en 1992 veel verschillende exemplaren van de Alfa Romeo 75 geproduceerd. De specificaties van de Alfa Romeo 75 zijn daarom ook afhankelijk van de uitvoering van een desbetreffend exemplaar van de Alfa Romeo 75. Het aantal pk en de topsnelheid van een Alfa Romeo 75 is dus afhankelijk van de uitvoering. De Alfa Romeo 75 is overigens wel altijd voorzien van vier deuren, ongeacht de uitvoering.

De body van de Alfa Romeo 75 werd trouwens ontworpen door een Italiaanse ontwerper die Ermanno Cressoni heette. Er zijn overigens in totaal ongeveer 375.000 exemplaren van de Alfa Romeo 75 geproduceerd tussen 1985 en 1992.

 

Alfa Romeo 430

De Alfa Romeo 430 is een truck die vroeger door Alfa Romeo werd geproduceerd. Deze auto was namelijk in productie tussen 1942 en 1950. De Alfa Romeo 430 werd dus tijdens de Tweede Wereldoorlog geproduceerd. Deze auto werd daarom aanvankelijk voornamelijk door het (Italiaanse) leger gebruikt tijdens de oorlog. Toen de oorlog was afgelopen werd er echter ook een versie van de Alfa Romeo 430 uitgebracht die voor het grote publiek was bedoeld.

De Alfa Romeo 430 rijdt trouwens op diesel, en heeft een vermogen van 80 pk. Hierdoor is de Alfa Romeo 430 instaat om een maximale snelheid van 65 kilometer per uur te behalen. Deze auto weegt overigens 3350 kilo.

 

Zeldzame auto’s van Alfa Romeo

 

Alfa Romeo Tipo 33

De Alfa Romeo Tipo 33 is de allereerste raceauto die ooit door Alfa Romeo is gemaakt. De bouw van deze auto begon al rond 1960, maar de Alfa Romeo Tipo 33 was pas klaar voor zijn eerste race in 1967. Deze race was vond trouwens plaats op 12 Maart in 1967 om precies te zijn, in Fléron (dit is een plaats in België).  De Alfa Romeo Tipo 33 slaagde er overigens meteen in om deze allereerste race te winnen. De Alfa Romeo Tipo 33 heeft vervolgens trouwens nog aan veel meer races mee gedaan.

Er zijn overigens een aantal verschillende versies van de Alfa Romeo Tipo 33 uitgebracht. Zo werden onder andere de Alfa Romeo 33/2, de Alfa Romeo 33/3, de Alfa Romeo 33/4, de Alfa Romeo 33TT12 en de Alfa Romeo 33SC12 uitgebracht. Van alle versies van de Alfa Romeo Tipo 33 zijn overigens wel maar zeer weinig of slechts één exemplaar gemaakt. Elke versie van deze auto heeft ook zijn eigen persoonlijke specificaties. Zo heeft elke versie bijvoorbeeld een eigen gewicht. De Alfa Romeo 33/2 weegt 580 kilo, terwijl de Alfa Romeo 33/3 een gewicht van 650 kilo heeft. De Alfa Romeo 33TT12 heeft op zijn beurt weer een totaal gewicht van 670 kilo, en de Alfa Romeo heeft 33SC12 een gewicht van 720 kilo.

De Alfa Romeo Tipo 33 is overigens ontworpen door een Italiaanse ontwerper die Carlo Chiti heette.

 

Alfa Romeo 8C Competizione

De Alfa Romeo 8C Competizione is een sportwagen die tussen 2007 en 2009 geproduceerd werd. Er zijn in totaal 500 exemplaren van deze auto gemaakt. De Verenigde Staten was de grootste afzetmarkt voor de Alfa Romeo 8C Competizione. Er zijn namelijk 90 exemplaren van deze auto verkocht in de VS. Dit is meer dan elk ander land ter wereld. In Nederland werden trouwens 10 exemplaren van de Alfa Romeo 8C Competizione verkocht. Een van deze 10 exemplaren werd verkocht aan Prins Bernhard van Oranje-Nassau. Bernhard van Oranje-Nassau is de neef van Koning Willem-Alexander.

De Alfa Romeo 8C Competizione werd overigens voor het eerst geïntroduceerd aan het publiek tijdens de Motorshow van Frankfurt in 2003.

De Alfa Romeo 8C Competizione weegt trouwens 1585 kilo. Deze auto biedt overigens zitplaatsen voor maximaal 2 personen.  Hieronder volgen nog een aantal andere speceficaties over de Alfa Romeo 8C Competizione.

De Alfa Romeo 8C Competizione heeft een topsnelheid van 292 kilometer per uur. Deze auto is verder instaat om in 4,2 seconden van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur te versnellen. Om dit alles mogelijk te maken is de Alfa Romeo 8C Competizione voorzien van een vermogen van 444 pk.

Er is trouwens ook een Alfa Romeo 8C Spider versie uitgebracht door Alfa Romeo. Deze versie werd tussen 2008 en 2010 geproduceerd. De Alfa Romeo 8C Spider en de Alfa Romeo 8C Competizione hebben ontzettend veel overeenkomsten. Er zijn echter ook een aantal verschillenden tussen deze twee auto’s. Zo is de Alfa Romeo 8C Spider bijvoorbeeld een cabriolet, en de Alfa Romeo 8C Competizione niet. De Alfa Romeo 8C Spider is namelijk voorzien van een elektrisch stoffen dak, dat automatisch verwijderd kan worden. De topsnelheid van de Alfa Romeo 8C Spider bedraagt trouwens 290 kilometer per uur. De Alfa Romeo 8C Spider is dus iets trager dan de Alfa Romeo 8C Competizione. Het is overigens ook zo dat de Alfa Romeo 8C Spider iets zwaarder is dan de Alfa Romeo 8C Competizione. De Alfa Romeo 8C Spider weegt namelijk 1675 kilo. In totaal is de Alfa Romeo 8C Spider dus 90 kilo zwaarder dan de Alfa Romeo 8C Competizione.

De Alfa Romeo 8C Spider werd trouwens voor het eerst officieel vertoont aan de buitenwereld tijdens de Motorshow van Genève in 2008.

Van de Alfa Romeo 8C Spider werden ook 500 exemplaren gebouwd. Er zijn dus precies even veel exemplaren van de Alfa Romeo 8C Spider en de Alfa Romeo 8C Competizione gemaakt.

De Alfa Romeo 8C Competizione is overigens ontworpen door een Duitse ontwerper genaamd Wolfgang Egger. Deze auto werd trouwens geproduceerd in een fabriek die bij Modena in Italië ligt.

 

Alfa Romeo TZ3

De Alfa Romeo TZ3 is een auto die zeer zeldzaam is. Deze auto werd trouwens ontworpen door Zagato. Zagato is een Italiaans ontwerp bureau. De Alfa Romeo TZ3 werd overigens gebouwd om het 100 jarige bestaan van Alfa én 90 jarige bestaan van Zagato te vieren.

Er zijn trouwens twee verschillende versies van de Alfa Romeo TZ3 gemaakt. Dit zijn namelijk de Alfa Romeo TZ3 Corsa, en de Alfa Romeo TZ3 Stradale. Van de Alfa Romeo TZ3 Corsa is overigens slechts één exemplaar gemaakt. En van de Alfa Romeo Stradale zijn in totaal negen exemplaren gemaakt.

De Alfa Romeo TZ3 Corsa heeft trouwens een maximale snelheid van 300 kilometer per uur. Deze auto is ook in staat om van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur te gaan in 3,5 seconden. De Alfa Romeo TZ3 Corsa is in staat om deze prestaties te bewerkstelligen omdat deze auto is voorzien van een motor met een vermogen van 420 pk. Deze auto weegt overigens 850 kilo.

Ik wil het nu ook nog even over de Alfa Romeo TZ3 Stradale hebben. De Alfa Romeo TZ3 Stradale is namelijk ook instaat om indrukwekkende prestaties te realiseren. Deze auto kan bijvoorbeeld net zoals de Alfa Romeo TZ3 Corsa in 3,5 seconden van 0 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur accelereren. De Alfa Romeo TZ3 Stradale kan overigens ook maximale snelheden van 320 kilometer per uur behalen. Deze auto heeft trouwens een vermogen van maar liefst 600 paardenkracht! De Alfa Romeo TZ3 Stradale weegt overigens 1450 kilo. De Alfa Romeo TZ3 Stradale is dus 600 kilo zwaarder dan de Alfa Romeo TZ3 Corsa.

Stradale betekend trouwens “(auto)weg” in het Italiaans. Dit is best logisch, want de Alfa Romeo TZ3 Stradale werd namelijk aanvankelijk ontworpen voor de openbare weg, terwijl de Alfa Romeo TZ3 Corsa is ontworpen voor op het racecircuit.

 

Alfa Romeo Matta

De Alfa Romeo Matta is een bijzondere auto. Dit is namelijk een auto die niet heel erg goed past bij de rest van de auto’s die door Alfa Romeo worden gemaakt. Dit komt omdat de Alfa Romeo Matta in opdracht is gemaakt van het Italiaanse Ministerie van Defensie. Het Italiaanse Ministerie van Defensie had namelijk een auto nodig die zeer veelzijdig was, en die voor veel verschillende doeleinden kon worden ingezet. Uiteindelijk kreeg Alfa Romeo de opdracht van het Italiaanse Ministerie van Defensie om zo’n auto te maken. Het resultaat hiervan was de Alfa Romeo Matta.

De Alfa Romeo Matta is waarschijnlijk het beste te omschrijven als een solide terreinwagen, die op vrijwel elk wegdek goed kan rijden. Deze auto is dan ook voorzien van vierwielaandrijving. De Alfa Romeo Matta werd trouwens tussen 1951 en 1954 geproduceerd door Alfa Romeo. In deze periode werden ruim 2000 exemplaren van de Alfa Romeo Matta geleverd aan het Italiaanse Ministerie van Defensie. In totaal zijn er namelijk 2007 exemplaren van de Alfa Romeo Matta geleverd aan de Italiaanse overheid.

Er zijn overigens ook een aantal exemplaren van de Alfa Romeo Matta gemaakt die bedoeld waren voor normale burgers. Van deze versie van de Alfa Romeo Matta zijn totaal maar 154 exemplaren geproduceerd. De versie van deze auto die voor de overheid werd gemaakt wordt ook wel de AR 51 genoemd, terwijl de versie van deze auto die voor de normale consument gemaakt werd de AR 52 wordt genoemd.

De Alfa Romeo Matta heet trouwens officieel de Alfa Romeo 1900 M, maar deze auto is bij het grote publiek beter bekend als de Alfa Romeo Matta. Hieronder kan je overigens een aantal specificaties vinden van de Alfa Romeo Matta.

Deze auto heeft een vermogen van 64 pk. Hierdoor is deze auto instaat om een maximale snelheid van 105 kilometer per uur te behalen. De Alfa Romeo Matta heeft twee deuren, en weegt in totaal 1250 kilo

 

Alfa Romeo en motorsport

Alfa Romeo heeft door de jaren heen ook een ontzettend indrukwekkende geschiedenis opgebouwd in de motorsport. Alfa Romeo is al namelijk sinds zijn oprichting actief in de motorsport. Alfa Romeo deed daarom ook in 1911 al voor het eerste mee met een officiële race. Alfa Romeo was vrijwel direct succesvol tijdens de eerste races die door het merk gereden werden. De auto’s die door Alfa Romeo werden geproduceerd waren namelijk al direct van zeer goede kwaliteit.

Hierdoor is Alfa Romeo dus door de jaren heen uitgegroeid tot een gevestigde naam in de motorsport. In al deze jaren is Alfa Romeo overigens actief geweest op veel verschillende niveau’s en verschillende soorten races. Alfa Romeo is bijvoorbeeld actief geweest in de Formule 1, de Formule 3, Le Mans en Mille Miglia. In al deze verschillende competities werden verscheidene successen behaald.

Er zijn door de jaren heen ook een aantal zeer bekende coureurs geweest die in auto’s van Alfa Romeo hebben geracet. Zo was Enzo Ferrari, de oprichter van het Italiaanse automerk Ferrari bijvoorbeeld een tijdje in dienst van Alfa Romeo als coureur. Een aantal andere bekende en succesvolle voormalige coureurs van Alfa Romeo zijn de Amerikaan Mario Andretti en de Argentijn Juan Manuel Fangio.

De deelname en het succes van Alfa Romeo in verschillende takken van de motorsport heeft dit merk zeker goed gedaan. Door in races te rijden creëer je namelijk naamsbekendheid. Het is over het algemeen ook vrij prestigieus om mee te rijden in races. Dit is namelijk eigenlijk alleen maar weggelegd voor luxe automerken. Alfa Romeo heeft dus zeker wat gehad aan zijn race activiteiten.

 

Alfa Romeo in de Formule 1

Toen de Formule 1 in 1950 voor het eerst werd geïntroduceerd was Alfa Romeo meteen van de partij. Alfa Romeo was ook al direct een van de beste teams die meededen aan deze competities. De auto’s van Alfa Romeo waren namelijk destijds al zeer krachtig in vergelijking met de auto’s van de andere teams. Alfa Romeo stopte trouwens in 1952 al met het deelnemen aan de Formule 1. Alfa Romeo vond namelijk dat de kosten om mee te doen aan de Formule 1 te hoog. waren, en wilde zich liever focussen op het produceren van personen auto’s.

De naam Alfa Romeo verdween toch niet volledig uit de Formule 1. Alfa Romeo leverde namelijk wel motoren aan verschillende Formule 1 teams. Uiteindelijk keerde Alfa Romeo echter ook weer terug in de Formule 1 met een eigen race auto. Dit gebeurde in 1979. De terugkeer van Alfa Romeo in de Formule 1 was echter niet ontzettend succesvol. Toen Alfa Romeo in 1986 werd overgenomen door Fiat werd het Formule 1 team van Alfa Romeo dan ook beëindigd.

Er zijn op de dag van vandaag een aantal geruchten dat Alfa Romeo graag weer terug zou keren in de Formule 1. Hier zijn echter nog geen concrete plannen voor. Het zou alleen dus wel zo kunnen zijn dat Alfa Romeo over een aantal jaar weer gaat deel nemen aan de Formule 1! Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Alfa Romeo heeft overigens door de jaren heen aardig wat successen behaald binnen de Formule 1. Zo heeft Alfa Romeo bijvoorbeeld in totaal 10 kampioenschappen en 25 podiumplaatsen bereikt. Alfa Romeo heeft in totaal ook 12 pole positions behaald. 

 

Alfa Romeo in de Formule 3 

Alfa Romeo heeft ook enige invloed gehad in de Formule 3. Alfa Romeo heeft namelijk door de jaren heen een aantal motoren geproduceerd voor auto’s die actief zijn in de Formule 3. Een aantal van deze auto’s die waren voorzien van een motor van Alfa Romeo behaalde een aantal goede resultaten. Alfa Romeo heeft op deze manier dus ook invloed kunnen uitoefenen op dit niveau van de motorsport.

 

Mille Miglia

De Mille Miglia is een race die tussen 1927 en 1957 in Italië werd georganiseerd. Deze race heeft in totaal 24 keer plaatsgevonden. De Mille Miglia werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdje niet meer georganiseerd. De route die tijdens de Mille Miglia werd gereden werd trouwens ook vaak veranderd. Er werd namelijk in totaal 13 keer een nieuwe route gereden.

Alfa Romeo heeft de Mille Miglia overigens meerder malen gewonnen. In totaal heeft Alfa Romeo de Mille Miglia namelijk 11 keer gewonnen. De Mille Miglia werd overigens voor het eerst in 1928 gewonnen door Alfa Romeo. De edities van 1929 en 1930 werden vervolgens ook allebei door Alfa Romeo gewonnen. In 1931 won Alfa Romeo deze race niet. Een jaar later was Alfa Romeo echter wel weer de beste. Vervolgens heeft Alfa Romeo deze race elk jaar gewonnen tot en met de editie van 1938. Alfa Romeo was dus tussen 1932 en 1938 elk jaar de winnaar van de Mille Miglia. Alfa Romeo had toen namelijk de Alfa Romeo 8C gebouwd, en deze auto was veel te sterk voor alle concurrentie. Alfa Romeo heeft de Mille Miglia dus tussen 1932 en 1938 gedomineerd.

Uiteindelijk werd deze race ook nog eens in 1947 gewonnen door Alfa Romeo. Dit was echter de laatste keer dat dit gebeurde.

 

Targa Florio

De Targa Florio was een race die al voor het eerst werd georganiseerd in 1906. Deze race werd aanvankelijk georganiseerd door de Italiaan Vincenzo Florio. De Targa Florio wordt trouwens op Sicilië georganiseerd. Deze race was vroeger overigens voor veel autobouwers erg belangrijk. Er bestonden namelijk nog (bijna) geen andere races in die tijd. De Targa Florio was dus destijds eigenlijk het enige moment dat autobouwers het tegen elkaar op konden nemen.

De route die tijdens de Targa Florio wordt gereden is overigens door de jaren heen vaak veranderd. Er zijn trouwens ook een paar jaren geweest dat de Targa Florio niet georganiseerd werd. Tijdens en rondom de Tweede Wereldoorlog werd deze race bijvoorbeeld een aantal jaar niet meer georganiseerd.

De laatste editie van de Targa Florio werd overigens in 1977 georganiseerd. Er hadden namelijk de laatste jaren meerdere (dodelijke) ongelukken plaatsgevonden tijdens races in Europa, en in 1977 gebeurde dit ook tijdens de Targa Florio. In dit jaar vond er namelijk een ongeval plaat tijdens de Targa Florio die twee toeschouwers het leven kostte. Er werd vervolgens besloten om de Targa Florio niet meer op deze manier te organiseren.

Tijdens 1906 en 1977 heeft Alfa Romeo vaak mee gedaan aan de Targa Florio. Er werden dan ook de nodige overwinnen behaald door auto’s van Alfa Romeo. De Targa Florio werd in totaal namelijk 10 keer gewonnen door Alfa Romeo. In 1923 werd de Targa Florio voor het eerste gewonnen door Alfa Romeo. Vervolgens won Alfa Romeo deze race ook elk jaar tussen 1930 en 1935. Uiteindelijk was Alfa Romeo ook nog de winnaar van de edities van de Targa Florio in 1950, 1971 en1975.

 

24 uur van Le Mans 

De 24 uur van Le Mans is een race die al ontzettend lang wordt gereden. De eerste editie van de 24 uur van Le Mans werd namelijk al georganiseerd in 1923! Deze race werd destijds op 26 en 27 Mei van 1923 georganiseerd.

Deze race wordt trouwens georganiseerd op het “Circuit de la Sarthe” (dit is een circuit in Frankrijk). Het Circuit de la Sarthe is overigens precies 13629 meter lang. De 24 uur van Le Mans wordt trouwens tegenwoordig elk jaar in het tweede weekend van juni plaats.

Tijdens de 24 uur van Le Mans is het de bedoeling om binnen 24 uur zo veel mogelijk rondes om zoveel mogelijk rondjes over het circuit te rijden. Tegenwoordig komt dit erop neer dat de winnende auto elk jaar ten minste ruim 5000 kilometer aflegt.

De 24 uur van Le Mans is tegenwoordig trouwens een van de bekendste en belangrijkste races in de motorsport. Deze race wordt dan ook jaarlijks over de hele wereld door ongeveer 200.000.000 mensen bekeken via televisie. Bij de race zelf zijn ook nog altijd rond de 300.000 toeschouwers fysiek aanwezig. De 24 uur van Le Mans is dus tegenwoordig een enorm evenement! Het is zelfs zo dat de 24 uur van le Mans een van de grootste jaarlijkse sportevenement van Europa is.

De 24 uur van Le Mans is dus door de jaren heen uitgegroeid tot een van de meest iconische en historische races van de wereld. De geschiedenis van de 24 uur van Le Mans heeft echter ook een zwarte bladzijde. Op 11 juni in 1955 vond er namelijk een groot ongeluk plaats tijdens de 24 uur van Le Mans. Tijdens de race ontstond er namelijk een crash, waardoor een auto die mee deed aan de race in het publiek belandde. Uiteindelijk kostte deze crash 82 toeschouwers en de coureur van de auto, een Fransman genaamd Pierre Levegh het leven. Hierdoor is dit de aller grootste en meest dodelijke crash uit de geschiedenis van de motorsport.

In de periode dat de 24 uur van Le Mans georganiseerd wordt  heeft Alfa Romeo deze race een aantal keer weten te winnen. In totaal werd de 24 uur van Le Mans namelijk 4 keer gewonnen door een auto van Alfa Romeo. Tussen 1931 en 1934 werd deze race namelijk elk jaar gewonnen door de Alfa Romeo 8C.

 

Het gebruik van auto’s van Alfa Romeo door de Italiaanse overheid

De auto’s van Alfa Romeo worden ook al enige tijd gebruikt door verschillende instanties van de Italiaanse overheid. Zo maken bijvoorbeeld een aantal Italiaanse politie eenheden gebruik van auto’s van Alfa Romeo. Dit gebeurde voor het eerste rond de jaren 60 van de vorige eeuw. Alfa Romeo had toen namelijk net de Alfa Romeo Giulia uitgebracht. Deze auto was ontzettend geschikt voor de werkzaamheden van de politie. De Carabinieri reed destijds dus een tijdje in de Alfa Romeo Giulia. De Carabinieri is trouwens een militaire politie eenheid. De Carabinieri is overigens waarschijnlijk het best te vergelijken met de Nederlandse Koninklijke Marechaussee.

Vanaf de jaren 60 van de vorige werden er ook nog een hele hoop andere auto’s van Alfa Romeo gebruikt door overheids instanties uit Italië. De “normale” Italiaanse politie en de fiscale politie van Italië maken trouwens ook gebruik van auto’s van Alfa Romeo. Alfa Romeo heeft dus de jaren heen veel auto’s geleverd aan de Italiaanse overheid.

Tijdens en rondom de twee grote wereldoorlogen werden er ook al voertuigen geproduceerd door Alfa Romeo die aan de Italiaanse overheid werden geleverd. Alfa Romeo heeft dus een warme band met de Italiaanse overheid.

 

In een auto van Alfa Romeo rijden

Wanneer je in een auto van Alfa Romeo wil rijden heb je een aantal opties. Je kan er namelijk voor kiezen om een Alfa Romeo te leasen, te kopen óf te huren. Al deze opties hebben zo hun eigen voor en nadelen. Het is daarom best moeilijk om uit deze verschillende opties te kiezen. Hieronder kan je echter allerlei informatie over al deze opties vinden. Ik hoop dat deze informatie je helpt om een keuze te maken uit deze drie verschillende opties!

 

Een Alfa Romeo leasen

Het leasen van een Alfa Romeo is waarschijnlijk de aller voordeligste optie die er is wanneer je graag in een Alfa Romeo wil rijden.

Niet iedereen weet trouwens precies wat het leasen van een auto nou eigenlijk in houdt, en hoe dit precies in zijn werking gaat. Ik ga daarom nu proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat het leasen van een auto nou eigenlijk is. Het leasen van een auto is eigenlijk heel erg goed te vergelijken met het afsluiten van een abonnement voor een mobiele telefoon. Wanneer je een abonnement voor een telefoon afsluit betaal je namelijk maandelijks een bedrag, en in ruil hiervoor mag je gebruik maken van het netwerk en een mobiele telefoon van de provider waar je een abonnement afsluit. Het leasen van een auto is in theorie hetzelfde. Wanneer je een auto least betaal je namelijk elke maand een bedrag aan een leasemaatschappij, en in ruil hiervoor mag jij in een leaseauto van de leasemaatschappij rijden. Een leaseauto blijft overigens vrijwel altijd eigendom van de leasemaatschappij. Wanneer het leasecontract erop zit moet je de leaseauto dus (in goede staat) teruggeven aan de leasemaatschappij. Hierdoor is het mogelijk om voor een relatief laag bedrag in een nieuwe auto te rijden. Wanneer je een auto least heb je van te voren ook een goed beeld over wat autorijden je precies kost. Het leasen van een auto is dus een voordelige manier om in een auto te kunnen rijden!

Er zijn trouwens nog steeds wel een aantal (kleine) nadelen aan het leasen van een auto verbonden. Een leaseauto wordt namelijk bijvoorbeeld zoals je eerder hebt kunnen lezen nooit helemaal jouw eigendom. Wanneer je in een leaseauto rijdt mag je deze dus ook niet zomaar aan iemand anders uitlenen. Er zijn overigens wel leasemaatschappijen die niet heel moeilijk doen over het uitlenen van een leaseauto. Wanneer je een auto least via www.mijndomeinauto.nl mag je deze leaseauto bijvoorbeeld wel gewoon aan iedereen uitlenen die al 21 jaar is en al ten minste 2 jaar in het bezit van een rijbewijs is.

Alle leasecontracten die via www.mijndomeinauto.nl zijn leasecontracten die all inclusive zijn. Dit betekent dat de kosten voor de wegenbelasting, verzekering, (eventuele) onderhoudskosten en eventuele pechhulp voor deze leaseauto al allemaal zijn verrekend in het maandelijkse tarief dat je moet betalen. Je moet dus buiten dit maandelijkse bedrag eigenlijk alleen nog maar te betalen voor alle brandstof die je verbruikt tijdens het autorijden.

 

Een Alfa Romeo kopen

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een auto van Alfa Romeo te kopen. Dit is echter (over het algemeen) wel de aller duurste manier om in een Alfa Romeo te rijden. Het kopen van een auto kost namelijk veel geld. Er zijn ook nog een hele hoop andere kosten die erbij komen wanneer je een auto-eigenaar bent. Je moet namelijk ook wegenbelasting, verzekeringen en eventule onderhoudskosten betalen. Het kost in grote steden in Nederland ook veel geld om een eigen parkeerplaats te bemachtigen. Het aanschaffen van een auto brengt dus flink wat kosten met zich mee.

 

Een Alfa Romeo huren

Het is uiteraard ook mogelijk om een Alfa Romeo te huren als je graag in een Alfa Romeo wil rijden. Deze optie is echter alleen maar geschikt voor de korte termijn. Het is namelijk relatief gezien heel duur om een auto te huren. Wanneer je dus graag voor een langere periode in een Alfa Romeo wil rijden kan je deze beter leasen of kopen. Dit is op de lange termijn namelijk een stuk voordeliger dan het huren van een Alfa Romeo.

 

Overige activiteiten van Alfa Romeo

Alfa Romeo is voornamelijk bekend als autobouwer. Alfa Romeo is echter in werkelijkheid veel meer dan alleen maar een autobouwer. Er worden / werden namelijk ook een hele hoop andere voertuigen geproduceerd door Alfa Romeo. Alfa Romeo heeft bijvoorbeeld ook locomotieven, trams, bussen, (lijn)bussen en tractoren geproduceerd.

Alfa Romeo houdt zich overigens ook bezig met het produceren van vliegtuigmotoren. De onderneming Alfa Romeo begon zelfs al ontzettend lang geleden met het bouwen van vliegtuigmotoren. In 1932 werd namelijk de aller eerste echte vliegtuigmotor geproduceerd door Alfa Romeo. In de jaren die volgenden zijn er nog een hele hoop vliegtuigen geweest die vlogen doormiddel van een motor die door Alfa Romeo was geproduceerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er bijvoorbeeld veel vliegtuigmotoren geproduceerd door Alfa Romeo die vervolgens in de oorlog werden gebruikt.

 

Het museum van Alfa Romeo

Er is overigens ook een museum dat volledig is toegewijd aan Alfa Romeo. Dit museum bevindt zich in Milaan, en is gebouwd in de wijk waar vroeger de Alfa Romeo fabriek stond.

De officiële naam van dit museum is trouwens Museo Storico Alfa Romeo. De collectie van het Museo Storico Alfa Romeo bestaat uit een hele lijst van verschillende voorwerpen die iets te maken hebben met Alfa Romeo. Deze collectie bestaat bijvoorbeeld onder andere uit auto’s, motoren, tractoren en andere voertuigen die door Alfa Romeo zijn geproduceerd. In de collectie van het Museo Storico Alfa Romeo kan je namelijk meer dan 100 geschiedenis van Alfa Romeo bewonderen.

Het Museo Storico Alfa Romeo werd overigens oorspronkelijk geopend op 18 december in 1976. In 2009 werd dit museum echter even gesloten om het museum te renoveren en hernieuwen. Uiteindelijk werd het Museo Storico Alfa Romeo in 2010 weer geopend om het 100 jarige bestaan van Alfa Romeo te vieren. In september van 2011 werd het museum echter weer gesloten zodat het museum verbouwd kon worden. Vervolgens was het Museo Storico Alfa Romeo op 30 juni in 2015 weer open voor het publiek. Dit museum is overigens tegenwoordig meer dan 4800 vierkante meter groot, en is voorzien van 6 verschillende verdiepingen. Het Museo Storico Alfa Romeo trekt trouwens jaarlijks ruim 10.000 toeschouwers.

Wil je meer informatie over het Museo Storico Alfa Romeo? Neem dan eens een kijkje op www.museoalfaromeo.com! Dit is namelijk de officiële website van het Museo Storico Alfa Romeo.

 

De toekomst van Alfa Romeo

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om de toekomst van een bedrijf te voorspellen. Je weet namelijk nooit helemaal zeker wat er in de toekomst gaat gebeuren. Er zijn echter een aantal aanwijzigingen die er sterk op duiden dat Alfa Romeo een mooie toekomst tegemoet gaat.

Alfa Romeo is namelijk momenteel bijvoorbeeld hard bezig met het ontwikkelen van tal van nieuwe auto’s die veel belovend zijn. Alfa Romeo is door de jaren heen ook eigenlijk altijd wel een betrouwbaar automerk geweest, waardoor dit merk een ontzettend goede reputatie heeft opgebouwd. Ik ga er persoonlijk vanuit dat Alfa Romeo in de toekomst in staat is om deze goede reputatie intact te houden.

 

Tot slot

In dit artikel heb je een hele hoop informatie over het Italiaanse automerk Alfa Romeo kunnen lezen. Ik hoop heel erg dat je wat aan deze informatie hebt gehad. Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk mijn artikelen over Fiat en Ferrari dan ook eens. Dit zijn namelijk soortgelijke artikelen die over twee andere Italiaanse automerken gaan.

 

Alfa Romeo afbeelding

Op deze afbeelding kan je het wereldberoemde logo van Alfa Romeo zien.