Informatie over Opel

Wil je meer weten over het Duitse automerk Opel? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan in het artikel dat op deze pagina is te vinden namelijk van alles over Opel. Ik wil je daarom ook aanraden om snel verder te lezen als je meer over Opel te weten wil komen!

 

Algemene informatie over Opel

Opel Automobile GmbH is oorspronkelijk een Duits automerk. Tegenwoordig is Opel echter in (vrijwel) de hele wereld actief. De auto’s van Opel worden namelijk bijna overal ter wereld verkocht, en de productie van de auto’s van Opel vindt plaats in meerdere landen. Het hoofdkantoor van Opel bevindt zich trouwens wel in Duitsland. Het hoofdkantoor van Opel staat namelijk in Rüsselsheim am Main in Duitsland. Opel heeft verder ook over bijna de hele wereld werknemers in dienst. In totaal werken er overigens ongeveer 40.000 mensen voor Opel. Van al deze werknemers werkt ongeveer de helft in Duitsland.

Tegenwoordig worden er trouwens eigenlijk elk jaar meer dan 1.000.000 auto’s geproduceerd en verkocht. Opel is dus uitgegroeid tot een enorm groot automerk.

De slogan van Opel was trouwens heel lang “Wir leben autos”. Wanneer je dit naar het Nederlands vertaalt betekent dit iets in de richting van “Wij leven voor auto’s”. Hieruit blijkt dus wel dat Opel een automerk is dat probeert om zulke goed mogelijke auto’s te produceren. Sinds juni van 2017 is de slogan van Opel echter “The future is everyone’s”. Wanneer je dit naar het Nederlands vertaalt betekent dit “De toekomst is van iedereen”. Hiermee lijkt Opel aan te geven dat ze nog lang niet van plan zijn om te stoppen met het produceren van auto’s die de toekomst (op een positieve manier) zullen veranderen.

 

De geschiedenis van Opel

Opel is een ontzettend oude onderneming. De oprichting van Opel vond namelijk al plaats op 21 januari in 1862. Opel bestaat dus al meer dan 150 jaar! In al deze jaren heeft Opel een imposante geschiedenis opgebouwd. Je kan hier onder meer over deze geschiedenis lezen.

Zoals je hier boven hebt hebt kunnen lezen werd Opel opgericht in 1862. Opel werd destijds opgericht door Adam Opel (1837 – 1895). De oprichting van Opel vond plaats in de Duitse plaats Rüsselsheim am Main. Op de dag van vandaag bevindt het hoofdkantoor van Opel zich trouwens zoals je net al hebt kunnen lezen nog steeds op deze plek.

Toen Opel net werd opgericht werden er echter nog geen auto’s geproduceerd door deze onderneming. Destijds produceerde Opel namelijk naaimachines. Deze naaimachines waren van een zeer hoge kwaliteit, waardoor deze onderneming destijds al erg goed draaide. Door dit succes kreeg Opel ook de ruimte om door te groeien, en te blijven innoveren.

In 1886 begon Opel overigens ook met het produceren van fietsen. Dit werd ook een groot succes. De verkoop van fietsen liep zelf zo lekker dat dit Opel zich voornamelijk ging focussen op het produceren van fietsen in plaats van naaimachines. Opel bleef echter wel in allebei deze markten een grote naam.

Vervolgens overleed Adam Opel in 1895 op 58 jarige leeftijd. Na het overlijden van Adam Opel kwam Opel voornamelijk in handen van zijn vrouw en zijn zoons.

Adam Opel heeft dus trouwens niet eens de eerste auto van Opel meegemaakt. Deze werd namelijk geproduceerd in 1899. De productie van de eerste auto van Opel werd geproduceerd in samenwerking met een Duitse slotenmaker die zich ook bezig hield met het ontwerpen van auto’s. Deze slotenmaker heette Friedrich Lutzmann. De auto’s die uit deze samenwerking tot stand waren gekomen waren echter niet heel erg succesvol. Hierdoor stopte deze samenwerking alweer na twee jaar.

De zonen van Adam Opel waren echter vastberaden om (succesvolle) auto’s te gaan produceren. Daarom werd er in 1901 een samenwerkingsverband gesloten met de Franse autoproducent Darracq. Vervolgens startte de productie van deze auto’s in 1906. De auto’s die onder deze samenwerking werden geproduceerd werden uitgebracht onder de naam Opel Darracq. Uiteindelijk duurde de samenwerking tussen Opel en Darracq ook niet heel erg lang. Deze samenwerking stopte namelijk in 1907 alweer.

In 1909 begon Opel overigens met het zelfstandig produceren van auto’s. In dit jaar werd namelijk de Opel 4/8 PS uitgebracht. De Opel 4/8 PS is dus eigenlijk de allereerste echte officiële auto van Opel. Je kan verder in dit artikel trouwens meer informatie over de Opel 4/8 PS vinden.

Vervolgens kreeg Opel in 1911 een grote tegenslag te verwerken. In dit jaar brandde namelijk vrijwel de hele fabriek van Opel af. Er moest dus eerst een volledig nieuwe fabriek gebouwd worden voordat Opel verder kon gaan met het produceren van auto’s.

Opel was gelukkig instaat om deze tegenslag te overkomen. In 1924 bracht Opel namelijk een tweede model uit. Opel profiteerde in deze tijd trouwens ook heel erg van de opkomst van de auto. Toen de auto net voor het eerst uitkwam was dit namelijk een transportmiddel die eigenlijk alleen maar beschikbaar was voor welvarende mensen. Door de jaren heen werd de auto echter ook steeds meer een vervoersmiddel voor het “normale” volk. Opel droeg zeker bij aan deze ontwikkeling. Opel is namelijk nooit een automerk geweest dat zich alleen maar op het produceren van dure en luxueuze auto’s richtte. De auto’s van Opel zijn juist altijd redelijk betaalbaar geweest. Dit komt onder andere omdat Opel al zeer vroeg gebruik maakte van massaproductietechnieken, waardoor de productiekosten van de auto’s van Opel laag bleven. Hierdoor groeide Opel uit tot een van de grootste automerken van Duitsland.

In de jaren die volgeden bleef Opel trouwens doorgaan met het uitbrengen van nieuwe (verbeterde) auto’s. Dit bleef niet onopgemerkt. Het succes van Opel resulteerde er namelijk in 1929 in dat het Amerikaanse autobedrijf General Motors een aandeel van 80% Opel kocht. Vervolgens kocht General Motors in 1931 ook de overige 20% procent van Opel. In 1931 werd General Motors dus voor 100% eigenaar van Opel. Opel was vanaf dat moment dus geen familiebedrijf meer.

Door de overname van General Motors kreeg Opel nog meer mogelijkheden om door te groeien. Na deze overname werd er namelijk bijvoorbeeld nog een nieuwe fabriek gebouwd waar de auto’s van Opel werden geproduceerd. Mede door deze fabriek was Opel instaat om als eerste Duitse automerk meer dan 100.000 auto’s te produceren op jaarbasis. Opel vestigde deze indrukwekkende prestatie in het jaar 1935.

Opel bleef in de jaren hierna echter nog steeds verder groeien. In 1937 werden er namelijk in totaal maar liefst 130.267 auto’s geproduceerd. Hierdoor was Opel een van de grootste autoproducenten van deze tijd. In 1939 kwam Opel trouwens met een nieuw zeer succesvol model genaamd de Opel Kapitän. Je kan verder in dit artikel meer over deze auto lezen. In 1940 werd trouwens de 1.000.000ste auto geproduceerd door Opel.

Niet veel later na de introductie van de Opel Kapitän braken er echter rommelige tijden aan. De Tweede Wereldoorlog stond namelijk op het punt om uit te breken. Dit had een enorm grote invloed op de gehele wereld, en dus ook op de autoindustrie. Aan het begin de Tweede Wereldoorlog werden trouwens de meeste autofabrieken gebruikt om voertuigen te produceren die in de oorlog gebruikt konden worden. Dit gebeurde echter niet met de fabriek van Opel die in Duitsland stond. Dit kwam met name omdat Opel een samenwerkingsverband had met het Amerikaanse General Motors, waardoor Opel niet betrouwbaar genoeg werd bevonden om oorlogsvoertuigen voor het Duitse leger te produceren.

Toen de Tweede Wereldoorlog bezig was werd daarom (vrijwel) de hele productie van Opel stilgelegd. Vanaf 1942 werd de fabriek van Opel toch in gebruik genomen om producten voor in de oorlog te produceren. In deze tijd werden er voornamelijk tanks en onderdelen voor gevechtsvliegtuigen geproduceerd in de fabriek van Opel.

Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog een zeer duistere periode was, had deze oorlog ook een aantal voordelen. Door de Tweede Wereldoorlog ontstond er namelijk een ontzettend grote druk om betere voertuigen dan de concurrentie te produceren. Hierdoor ontwikkelde bijvoorbeeld de techniek om motoren te produceren ontzettend snel, waardoor er steeds betere motoren beschikbaar werden. Deze technieken konden ook na de oorlog toegepast worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft autoindustrie dus wel grote ontwikkelingen ondergaan.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd trouwens de fabriek van Opel gebombardeerd, waardoor deze fabriek vrijwel volledig werd verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog moest Opel dus eerst beginnen aan een wederopbouw. Dit lukte gelukkig, en Opel begon langzaam maar zeker weer met het produceren van auto’s. Dit ging echter zeker niet zonder slag of stoot. Zo was de economische situatie na de Tweede Wereldoorlog erg slecht in Duitsland en andere delen van de wereld. Dit was dus zeker niet goed voor de autoindustrie, aangezien auto’s erg dure producten zijn.

Toen de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd werd Duitsland overigens verdeeld in twee verschillende delen. Dit had ook veel invloed op Opel. Zo kreeg Rusland namelijk bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de apparatuur van Opel in handen die nog over was. Dit resulteerde erin dat er in Rusland auto’s geproduceerd werden die veel leken op de modellen van Opel. Hierdoor kreeg Opel er dus een (directe) concurrent bij.

Opel was echter is staat om alle tegenslagen te doorstaan, en begon langzaam maar zeker weer te groeien. De autoindustrie begon ook weer verder te groeien. Hierdoor begon Opel weer goed te draaien. Opel groeide zelfs weer uit tot een van de grotere automerken ter wereld. De auto’s die werden geproduceerd door Opel behoorde dan ook tot de beste in hun klasse. Omdat het weer steeds beter met Opel ging werd er in 1962 zelfs een nieuwe Opel-fabriek geopend in het Duitse plaatje Bochum.

Vervolgens ontstonden er rond de jaren 80 van vorige eeuw weer kleine problemen voor Opel. De olieprijzen stegen in deze periode namelijk enorm. Hierdoor kwam Opel weer even tijdelijk in financiële problemen. Opel was echter instaat om deze kleine crisis te doorstaan. In de jaren die volgenden groeide Opel vervolgens uit tot het automerk zoals we dat op de dag van vandaag kennen.

De laatste jaren in  Opel trouwens bezig met een herorganisatie. Hierdoor werd er bijvoorbeeld ontzettend veel geld geïnvesteerd in het zuiniger en duurzamer maken van de motoren van de auto’s van Opel. Dit is goed nieuws, aangezien de autoindustrie een zeer vervuilende industrie is. Op deze manier zorgt Opel er echter voor dat hun auto’s minder vervuilend worden.

In maart van 2017 werd overigens bekend dat General Motors op het punt staat om Opel te verkopen aan het Franse autobedrijf PSA Peugeot Citroën. Het is nog niet helemaal zeker wanneer deze verkoop moet worden afgerond, maar dit gaat waarschijnlijk ergens in 2018 gebeuren.

 

Auto’s van Opel

Opel heeft al ontzettend veel verschillende auto’s geproduceerd. Je kan hieronder meer informatie over een aantal van deze auto’s vinden. Lees dus snel verder als je meer wil weten over de auto’s van Opel!

 

Huidige modellen van Opel

 

Opel Corsa 

De Opel Corsa werd voor het eerst geproduceerd in 1982. Deze auto is op de dag van vandaag nog steeds in productie. In de jaren dat de Opel Corsa in productie is zijn er al ontzettend veel verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. In totaal zijn er namelijk al vijf verschillende generaties van de Opel Corsa geproduceerd. In totaal zijn er al meer dan 9.000.000(!) exemplaren van de Opel Corsa geproduceerd. De Opel Corsa wordt trouwens in heel erg veel verschillende landen verkocht. Deze auto is onder andere zeer populair in Engeland. De naam van de Opel Corsa is overigens verschillend per land. In Nederland wordt deze auto echter verkocht als de Opel Corsa. De productie van deze auto vindt trouwens ook in aantal verschillende landen plaats. Deze auto wordt namelijk onder andere geproduceerd in Duitsland, Spanje, Brazilië en Argentinië.

Het begon echter allemaal met de Opel Corsa A. Dit was namelijk de aller eerste generatie van de Opel Corsa. De Opel Corsa A werd geproduceerd tussen 1982 en 1993. Vervolgens werd in 1992 de tweede generatie van de Opel Corsa genaamd de Opel Corsa B geïntroduceerd. Deze generatie van de Opel Corsa kwam ten einde in het jaar 2000. In het jaar 2000 kwam Opel namelijk alweer met de derde generatie van de Opel Corsa. Dit was de Opel Corsa C. De Opel Corsa C werd trouwens al onthuld in 1999. In 2006 werd vervolgens de derde generatie van de Opel Corsa beëindigd. In 2006 werd namelijk de vierde generatie van de Opel Corsa genaamd de Opel Corsa D uitgebracht. De Opel Corsa D werd overigens ontworpen door een ontwerper genaamd Niels Loeb. Deze vierde generatie van de Opel Corsa was in productie tot in 2014. In 2014 werd namelijk de vijfde, en tevens ook de meest recenter generatie van de Opel Corsa uitgebracht. De auto’s uit deze generatie worden de Opel Corsa E genoemd. De Opel Corsa E werd overigens voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de motorshow van Parijs uit 2014. Op het moment van het schrijven van dit artikel is de Opel Corsa E nog steeds in productie.

Er zijn dus door de jaren heen ontzettend veel verschillende uitvoeringen van de Opel Corsa op de markt gebracht. De specificaties van de Opel Corsa zijn daarom ook zeer afhankelijk van de uitvoering van een desbetreffende Opel Corsa.

 

Opel Adam

De Opel Adam werd nog niet zo heel lang geleden geïntroduceerd door Opel. De productie van deze auto startte namelijk in 2013. Deze auto werd echter voor het eerst echt onthuld tijdens de motorshow van Parijs die in 2012 werd georganiseerd. De Opel Adam is overigens vernoemd naar de oprichter van Opel. De oprichter van Opel heette namelijk Adam Opel.

Ondanks dat de Opel Adam nog niet heel erg lang in productie is zijn er toch al een aantal verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. Het aantal pk van deze auto is daarom ook afhankelijk van de uitvoering van de desbetreffende uitvoering van een Opel Adam. De uitvoering van de Opel Adam met de minste pk heeft namelijk 70 pk, terwijl de krachtigste uitvoering van de Opel Adam is voorzien van een motor met een vermogen van 150 pk.

De Opel Adam is trouwens ontworpen door een ontwerper die Darren Luke heet. Deze auto is overigens voorzien van twee deuren die gebruikt kunnen worden om het passagiers gedeelte van de auto te betreden. De Opel Adam heeft verder een tankinhoud van 42 liter.

 

Opel Karl

De Opel Karl is een auto die sinds 2014 wordt geproduceerd door Opel. Deze auto is op de dag van vandaag nog steeds in productie. De Opel Karl is trouwens vernoemd naar de oudste zoon van de oprichter van Opel. Deze heette namelijk Karl Opel.

De Opel Karl is trouwens een auto die vrij zuinig rijdt. Deze auto rijdt namelijk ongeveer 1 op 19. Dit betekent dat de Opel Karl met 1 liter brandstof 19 kilometer aflegt. Met net iets meer dan 5 liter brandstof kan je met deze auto dus 100 kilometer afleggen!

Deze auto is trouwens ontworpen door een Engelse ontwerper die Mark Adams heet. De productie van de Opel Karl vindt overigens plaats in de Zuid-Koreaanse stad Changwon.

 

Opel Astra 

De Opel Astra is op de dag van vandaag een van de bekendste modellen van Opel. De productie van deze auto begon in 1991, en is op de dag van vandaag nog steeds bezig. Er zijn trouwens tegenwoordig al meer dan 10.000.000(!) exemplaren van de Opel Astra geproduceerd en verkocht. Hierdoor is de Opel Astra zelfs de aller succesvolste Opel aller tijden! De productie van de Opel Astra vindt overigens in ontzettend veel verschillende landen plaats. Zo wordt deze auto bijvoorbeeld onder andere geproduceerd in Duitsland, Zuid-Afrika, India, Polen, Engeland, Rusland en Brazilië.

In alle jaren dat de Opel Astra in productie is zijn er trouwens al vijf verschillende generaties van deze auto uitgebracht. De Opel Astra is dan ook door de jaren heen zowel qua uiterlijk, innerlijk (interieur) en prestaties ontzettend veranderd.

De eerste generatie van de Opel Astra, die de Opel Astra F wordt genoemd, was in productie tussen 1991 en 1998. Deze auto was dan ook voor het eerst in Nederland beschikbaar in september van 1991. De eerste generatie van de Opel Astra was overigens ook een van de populairste generaties. Van de Opel Astra’s die tot de eerste generatie behoren werden namelijk in zeven jaar rond de 4.000.000 exemplaren verkocht! Vervolgens werd in 1998 de tweede generatie van de Opel Astra geïntroduceerd. Deze generatie van de Opel Astra wordt ook wel de Opel Astra G genoemd. De Opel Astra G kwam overigens in april van 1998 op de markt in Nederland. De productie van de tweede generatie van de Opel Astra werd beëindigd in 2009. In deze periode zijn er in totaal ongeveer 2.000.000 exemplaren van de Opel Astra G gemaakt. In 2004 werd trouwens de Opel Astra H uitgebracht. Dit was de derde generatie van de Opel Astra. De derde generatie van de Opel Astra kwam overigens net als de tweede generatie van de Opel Astra in april op de Nederlandse markt. Er zat dus bijna precies 6 jaar tussen de introductie van de tweede en de derde generatie van de Opel Astra hier in Nederland. De productie van de Opel Astra H werd overigens beëindigd in 2009. De Opel Astra H werd trouwens ontworpen door een ontwerper genaamd Friedhelm Engler. Uiteindelijk werd ook de Opel Astra J geïntroduceerd. Dit was de vierde generatie van de Opel Astra. De Opel Astra J werd overigens voor het eerst gepresenteerd tijdens de IAA van 2009 (de IAA is een motorshow die wordt georganiseerd in Frankfurt). De productie van de Opel Astra J werd trouwens gestopt in 2015. Deze vierde generatie van de Opel Astra J was dus in productie tussen 2009 en 2015.  De Opel Astra J is overigens ontworpen door Uwe Müller. In 2015 werd trouwens de vijfde en ook de meest recente generatie van de Opel Astra uitgebracht. Deze generatie werd de Opel Astra K genoemd. De Opel Astra K is ontworpen door de ontwerper Jeasoo Kim. Deze auto is trouwens op de dag van vandaag nog steeds in productie. De Opel Astra K werd overigens in 2016 uitgeroepen tot de auto van het jaar. Net als de Opel Astra J werd de Opel Astra K voor het eerst gepresenteerd tijdens de IAA. De Opel Astra K werd echter vertoont tijdens de editie van de IAA die in 2015 werd georganiseerd.

Elke generatie van de Opel Astra bestaat uit een aantal verschillende uitvoeringen. Door de jaren heen zijn er dus in totaal ontzettend veel verschillende versies van de Opel Astra uitgebracht. Hierdoor zijn de specificaties van de Opel Astra ook zeer afhankelijk van de uitvoering hiervan.

De Opel Astra is trouwens een auto die een aantal successen heeft behaald in de autosport. De Opel Astra heeft namelijk een meerdere successen weten te behalen binnen de autosport door de jaren heen! Zo werd bijvoorbeeld de European Rallycross Champions twee keer gewonnen door een Opel Astra. Deze race werd namelijk in 2006 en 2007 gewonnen door een coureur die in een Opel Astra reed. De European Rallycross Champions is trouwens niet de enige race waar de Opel Astra successen in behaalde. De Stock Car Brasil werd onder andere namelijk ook een paar keer gewonnen door de Opel Astra. Deze auto is overigens ook heel erg vaak tweede geworden in een hele hoop races. Er zijn door de jaren heen dus meerdere successen behaald door de Opel Astra tijdens verscheidene races op een aantal verschillende circuits.

 

Opel Zafira 

De Opel Zafira is een auto die al sinds 1999 wordt geproduceerd door Opel. Deze auto wordt dus al bijna 20 jaar geproduceerd. In de jaren dat de Opel Zafira in productie is zijn er overigens 3 verschillende generaties van deze auto uitgebracht. De eerste generatie van deze auto was namelijk in productie tussen 1999 en 2005. De eerste generatie van de Opel Zafira wordt overigens de Opel Zafira A genoemd. Het concept voor de Opel Zafira A werd trouwens al in tijdens de IAA van 1997 onthuld. In 2005 werd vervolgens de tweede generatie van de Opel Zafira uitgebracht in 2005. Deze generatie van de Opel Zafira wordt de Opel Zafira B genoemd.

Bij de productie van de Opel Zafira B werd overigens samengewerkt door General Motors en Opel met het Italiaanse automerk Fiat. De motor die voor deze auto wordt gebruikt werd namelijk samen door Fiat en General Motors geproduceerd. De productie van de Opel Zafira B stopte overigens 2014. Deze auto was dus uiteindelijk tussen 2005 en 2014 in productie. Uiteindelijk werd in 2011 de derde en meest recente generatie van de Opel Zafira uitgebracht. Deze generatie wordt de Opel Zafira C genoemd. De productieversie van de Opel Zafira C werd overigens in 2011 voorgesteld tijdens de IAA die in dat jaar werd georganiseerd.

Er wordt trouwens sinds 2011 ook weleens verwezen naar de Opel Zafira als de Opel Zafira Tourer. De derde generatie van de Opel Zafira wordt namelijk de ook wel Opel Zafira Tourer C genoemd. De Opel Zafira Tourer C is trouwens tegenwoordig nog steeds in productie. Het is overigens ook nog niet bekend hoelang de Opel Zafira Tourer C nog in productie blijft, en of Opel hierna nog met een nieuwe generatie van de Opel Zafira komt.

De naam van de Opel Zafira is namelijk net als veel andere auto’s van Opel afhankelijk van het land waar deze auto wordt verkocht. Deze auto wordt in Nederland echter verkocht als de Opel Zafira.

 

Opel Insignia

De Opel Insignia wordt sinds 2008 geproduceerd door Opel. Deze auto werd officieel tijdens de British International Motorshow die in 2008 werd georganiseerd onthuld. De British International Motorshow is een motorshow die om de 2 jaar wordt georganiseerd in Londen.

Op het moment van het schrijven van dit artikel zijn er trouwens twee generaties van deze auto uitgebracht. De eerste generatie van Opel Insignia werd tussen 2008 en 2017 geproduceerd. Deze generatie van de Opel Insignia wordt de Opel Insignia A genoemd. De Opel Insignia A werd trouwens in 2009 uitgeroepen tot de auto van het jaar! De Opel Insignia A werd overigens (voornamelijk) geproduceerd in de fabriek van Opel die in de Duitse plaats Rüsselsheim staat. Deze auto werd verder ontworpen door Malcolm Ward en Mark Adams.

Vervolgens wordt sinds 2017 de tweede generatie van de Opel Insignia geproduceerd. Deze generatie van de Opel Insignia wordt de Opel Insignia B genoemd. De Opel Insignia B werd voor het eerst publiekelijk vertoont tijdens de motorshow die in maart van 2017 werd georganiseerd in Belgrado (Belgrado is de hoofdstad van Servië). De eerste keer dat er beelden van de Opel Insignia B werden onthuld was trouwens echter al in 2016. Deze tweede generatie van de Opel Insignia is overigens net als de eerste generatie van deze auto ontworpen door Malcolm Ward en Mark Adams.

Er zijn trouwens door de jaren heen veel verschillende uitvoeringen en versies van de Opel Insignia uitgebracht. Wanneer je graag in een Opel Insignia wil rijden heb je dus veel verschillende keuzes. Zo zijn er bijvoorbeeld versies van de Opel Insignia die op benzine rijden, terwijl er ook uitvoeringen van deze auto zijn die diesel als brandstof gebruiken.

De Opel Insignia heeft overigens aan een aantal verschillende races meegedaan. Deze auto is echter (tot nu toe) nog niet heel erg succesvol geweest in de autosport.

 

Opel Combo

De Opel Combo is een bestelbusje dat sinds 1992 wordt geproduceerd. Deze auto is echter zeer verwant aan de Opel Kadett Combo. De Opel Kadett Combo werd echter al tussen 1986 en 1992 geproduceerd. De Opel Combo wordt dus eigenlijk in zekere zin al sinds 1986 geproduceerd.

Wanneer je de Opel Kadett Combo niet mee telt zijn er drie generaties van de Opel Combo uitgebracht. De eerste generatie van deze auto was namelijk in productie tussen 1992 en 2001, terwijl de tweede generatie van deze auto in 2001 juist voor het eerst op de markt kwam. Vervolgens stopte de productie van de tweede generatie van de Opel Combo in 2011. De tweede generatie van de Opel Combo werd trouwens ook vertoond tijdens de IAA die in september van 2001 werd georganiseerd.  De derde generatie van de Opel Combo wordt sinds december van 2011 geproduceerd.

Het uiterlijk van de Opel Combo is trouwens door de jaren best veel veranderd. De derde generatie van deze auto ziet er namelijk stukken moderner uit de dan de eerste generatie van de Opel Combo. Er zijn door de jaren heen overigens ook een aantal andere veranderingen doorgevoerd op het gebied van de Opel Combo. Niet alleen het uiterlijk van deze auto is dus veranderd door de jaren heen.

 

Oude modellen van Opel

 

Opel Olympia 

De Opel Olympia is een auto die oorspronkelijk tussen 1935 en 1940 werd geproduceerd door Opel. Deze auto was toen destijds al een groot succes. In deze periode werden er namelijk ongeveer 170.000 exemplaren van de Opel Olympia geproduceerd. Dit was zeker destijds een ontzettend hoog aantal! De productie van de eerste uitvoering van de Opel Olympia stond trouwens onder leiding van Karl Stief.

De Opel Olympia werd overigens voor het eerst onthuld tijdens de motorshow die in februari van 1935 werd georganiseerd in Berlijn. De naam van de Opel Olympia is trouwens geïnspireerd op het feit dat de Olympische Spelen in 1936 werden georganiseerd in Berlijn.

De Opel Olympia was overigens vrijwel de eerste auto van Opel die echt op een hele grote schaal werd geproduceerd. Het was voordat de Opel Olympia werd uitgebracht namelijk nog niet echt mogelijk om dit te bewerkstelligen. De technieken voor de massaproductie van auto’s toen namelijk nog niet ver genoeg ontwikkeld. Hierdoor was de Opel Olympia dus een van de eerste auto’s ooit die doormiddel van massaproductie werd gemaakt. Voor de Opel Olympia werden namelijk vrijwel alle auto’s (grotendeels) handmatig geproduceerd. Deze auto was dus een van de pioniers op het gebied van de massaproductie in de autoindustrie.

Deze auto was trouwens niet alleen een voorloper op het gebied van de productie methode. De Opel Olympia was namelijk ook een van de eerste auto met kreukelzones. Kreukelzones worden aangebracht in de carrosserie van een auto als veiligheidsmaatregel bij eventuele ongelukken. Door een kreukelzone worden de inzittenden van de auto dus (beter) beschermd tijdens een aanrijding.

Tussen 1935 en 1940 is overigens niet de enige periode waarin de Opel Olympia werd geproduceerd. Door de Tweede Wereldoorlog werd de productie van de Opel Olympia namelijk een tijdje ontspoord. Toen de oorlog was afgelopen werd deze auto echter weer opnieuw geproduceerd. Zo werd de Opel Olympia voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer geproduceerd tussen 1947 en 1949. In 1950 kwam er vervolgens een nieuwe generatie van de Opel Olympia op de markt die de Opel Olympia 1950 werd genoemd. Deze generatie van de Opel Olympia werd geproduceerd tot in 1953. In de drie jaar dat de Opel Olympia 1950 in productie was zijn er ongeveer 160.0000 stuks van deze auto gemaakt. Vervolgens kwam er in 1953 weer een nieuwe uitvoering van de Opel Olympia op de markt. Deze uitvoering werd de Opel Olympia Rekord genoemd. De productie van de Opel Olympia Rekord stopte in 1957. Hierna werd er voor een lange periode geen versie van de Opel Olympia meer geproduceerd. In 1967 kwam hier echter verandering in. In dit jaar werd namelijk de Opel Olympia A uitgebracht. De Opel Olympia A was echter niet heel erg succesvol, en de productie hiervan stopte weer in 1970.

Er zijn dus door de jaren heen veel verschillende versies en uitvoeringen van de Opel Olympia uitgebracht. De prestaties van deze auto zijn daardoor ook steeds beter geworden. De eerste versie van de Opel Olympia werd namelijk al in 1935 geproduceerd, terwijl het laatste exemplaar van deze auto in 1970 werd geproduceerd. Tussen 1935 en 1970 zijn de technieken om auto’s te maken heel erg verbeterd. Hierdoor werden de auto’s ook steeds beter. Er zit daarom een behoorlijk groot verschil tussen de eerste en de laatste generatie van de Opel Olympia.

 

Opel GT

De Opel GT is een sportauto die vroeger door Opel werd geproduceerd. Deze auto werd aanvankelijk voor het eerst geproduceerd in 1968. De Opel GT kwam dan ook in september van 1968 voor het eerst op de markt. Dit was overigens de eerste echte sportwagen die door Opel werd geproduceerd. Er zijn trouwens twee generaties van deze auto gemaakt. De productie van de eerste generatie van de Opel GT stopte in 1973. De eerste generatie van de Opel GT werd dus geproduceerd tussen 1968 en 1973. In deze periode werden er precies 103.463 exemplaren van de eerste generatie van de Opel GT gemaakt.

Omdat de Opel GT een sportauto is heeft deze auto 2 deuren, en biedt deze auto zitplaatsen voor maximaal 2 (volwassen) personen.

Toen de productie van de eerste generatie van de Opel GT stopte duurde het een vrij lang voordat de tweede generatie van deze auto werd uitgebracht. De tweede generatie van de Opel GT werd namelijk voor het eerst geproduceerd in 2007. Het duurde dus ongeveer 35 jaar voordat de tweede generatie van de Opel GT uitkwam. De productie van de Opel GT stopte vervolgens weer in 2009. In deze periode werden er in totaal 7519 exemplaren van de Opel GT gemaakt.

De tweede generatie van de Opel GT werd overigens ontworpen door Franz von Holzhauzen. Deze tweede generatie van de Opel GT is verder een cabriolet. Het is dus mogelijk om in deze auto te rijden zonder dak.

Er is nog niet zeker of er nog een derde generatie van de Opel GT gaat komen. Het lijkt er echter op dat dit wel de bedoeling is. In 2016 werd er namelijk een concept versie van een nieuwe versie van de Opel GT vertoont tijdens de motorshow die dat jaar in Genève werd georganiseerd. Het moet dus alleen dus nog wel blijken of er ook echt daadwerkelijk een derde generatie van de Opel GT wordt uitgebracht.

 

Opel Manta 

De Opel Manta werd tussen 1970 en 1988 geproduceerd. Deze auto werd dus maar liefst 18 jaar lang geproduceerd. In deze 18 jaar zijn er twee verschillende generaties van de Opel Manta uitgebracht.

De eerste generatie van de Opel Manta wordt de Opela Manta A genoemd. De Opel Manta A was in productie tussen 1970 en 1975. In deze periode werden er bijna 500.000 exemplaren van deze auto verkocht! Er werden namelijk in totaal maar liefst 498.553 stuks van de Opel Manta A verkocht.

Vervolgens werd in 1975 direct de tweede generatie van de Opel Manta geproduceerd. Deze tweede generatie van de Opel Manta wordt de Opel Manta B genoemd. De productie van de Opel Manta B stopte vervolgens in 1988. De tweede generatie van de Opel Manta was dus tussen 1975 en 1988 in productie. In totaal werd de Opel Manta B dus voor maar liefst 13 jaar geproduceerd.

In totaal werden er trouwens wanneer je de productieaantallen van de Opel Manta A en de Opel Manta B bij elkaar optelt maar liefst 1.056.436 exemplaren van de Opel Manta geproduceerd. De Opel Manta was dus een succesvolle auto!

Er zijn door de jaren heen trouwens veel verschillende uitvoeringen van de Opel Manta op de markt gebracht. De specificaties van de Opel Manta zijn daarom ook zeer afhankelijk de uitvoering van de desbetreffende Opel Manta.

De Opel Manta is overigens ook terug te zien in meerdere films en series. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een exemplaar van de Opel Manta in een aantal afleveringen van de Nederlandse televisieserie “New Kids on the Block”. Deze auto komt overigens ook voor in een aantal Duitse films.

 

Opel Rekord

De Opel Rekord werd geproduceerd tussen 1953 en 1986. In deze periode zijn er ongeveer 10 miljoen stuks van deze auto verkocht. Er werden tussen 1953 en 1986 trouwens in totaal 8 verschillende generaties van de Opel Rekord uitgebracht.

De eerste generatie van de Opel Rekord was echter alleen eigenlijk nog geen officiële Opel Rekord. Dit was namelijk de Opel Olympia Rekord. De Opel Rekord is dus eigenlijk ontstaan uit de Opel Olympia. De Opel Olympia Rekord werd trouwens geproduceerd tussen 1953 en 1957. Toen de productie van de Opel Olympia Rekord werd beëindigd werd er dus besloten om van deze auto een opzichzelfstaand model te maken.

In juli van 1957 werd namelijk de Opel Rekord P I geïntroduceerd. De Opel Rekord P I werd vervolgens produceert tot in 1960. Vervolgens werd in 1960 weer een nieuwe generatie van de Opel Rekord geïntroduceerd. Deze generatie van de Opel Rekord werd de Opel Rekord II genoemd. Er werden in totaal 787.684 exemplaren gemaakt die tot de Opel Rekord P I behoren. Al deze exemplaren werden in 3 jaar gemaakt, want de productie van de Opel Rekord P II stopte in 1963. In 1963 werd namelijk alweer een nieuwe generatie van de Opel Rekord uitgebracht. Deze generatie van de Opel Rekord werd de Opel Rekord A genoemd. De Opel Rekord A werd uiteindelijk geproduceerd tussen 1963 en 1965. Vervolgens werd in 1965 weer een nieuwe generatie van de Opel Rekord geïntroduceerd genaamd de Opel Rekord B. De Opel Rekord B was echter maar zeer kort in productie. De productie van de Opel Rekord B stopte namelijk al in 1966. In totaal was de Opel Rekord B dus slechts één jaar in productie. In 1967 werd vervolgens de volgende generatie van de Opel Rekord uitgebracht. Deze generatie van de Opel Rekord werd de Opel Rekord C genoemd. Deze generatie was tussen 1967 en 1971 in productie. In deze periode werden meer dan 1 miljoen exemplaren van de Opel Rekord C gemaakt. Tussen 1967 en 1971 werden er namelijk in totaal precies 1.276.681 stuks van de Opel Rekord C geproduceerd. Vervolgens kwam in 1972 de tweede generatie van de Opel Rekord uit. Deze generatie werd de Opel Rekord D genoemd. Van de Opel Rekord D werden net als van de Opel Rekord C meer dan één miljoen exemplaren gemaakt. Dit gebeurde binnen 5 jaar, want de productie van de Opel Rekord C stopte in 1977. In 1977 werd namelijk de aller laatste generatie van de Opel Rekord uitgebracht. Deze achtste generatie van de Opel Rekord werd de Opel Rekord E genoemd. Van de Opel Rekord E werden in totaal ongeveer 1,4 miljoen exemplaren gemaakt. De productie van de Opel Rekord E stopte trouwens in 1986.

Er zijn door de jaren heen dus ontzettend veel verschillende uitvoeringen van de Opel Rekord uitgebracht. Hierdoor zijn er heel erg veel opties wanneer je graag in een Opel Rekord wil rijden. Deze auto is overigens in de loop der jaren ook veel veranderd. Dit geldt zowel voor het uiterlijk, als de prestaties van de Opel Rekord.

 

Opel Omega 

De Opel Omega is een auto die tussen 1986 en 2003 werd geproduceerd door Opel. Deze auto was dus in totaal 17 jaar in productie. In deze 17 jaar zijn er veel verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. Er zijn dan ook in totaal twee verschillende generaties van deze auto uitgebracht. De Opel Omega was trouwens de (chronologische) opvolger van de Opel Rekord.

De eerste generatie van de Opel Omega werd geproduceerd tussen 1986 en 1993. Deze eerste generatie van deze auto wordt de Opel Omega A genoemd. De eerste generatie van de Opel Omega bestaat uit de Opel Omega A1, en de Opel Omega A2.

Vervolgens begon de productie van de tweede generatie van de Opel Omega in 1994. Deze tweede generatie wordt de Opel Omega B genoemd. De tweede generatie van de Opel Omega bestaat trouwens uit de Opel Omega B1, en de Opel Omega B2. De Opel Omega B1 werd geproduceerd tussen 1994 en 1999. De Opel Omega B1 werd overigens ontworpen door Herbert Killmer, en Wayne Cherry. In 1999 werd vervolgens de Opel Omega B2 geïntroduceerd. De Opel Omega B2 was vervolgens in productie tot in 2003.

In 1987 werd de Opel Omega trouwens verkozen tot de Europese auto van het jaar. Dit toont dus wel aan dat de Opel Omega al vrijwel direct na zijn introductie een goede indruk achter liet. Dit is ook niet zo vreemd aangezien dit een zeer degelijke en betrouwbare auto is.

 

Opel Signum 

De Opel Signum is een gezinsauto die voor het eerst werd geproduceerd in 2003. Er werden voor het eerst foto’s van de Opel Signum uitgebracht in augustus van 2002. De productie van de Opel Signum werd trouwens vervolgens gestopt in 2008. Deze auto werd overigens niet een enorm groot succes.

Omdat de Opel Signum een gezinsauto is heeft deze auto vier deuren die kunnen worden gebruikt om in te stappen. Deze auto biedt verder zitplaatsen voor maximaal 5 (volwassen) personen. Je kan er echter ook voor kiezen om de middelste stoel van de achterbank niet te gebruiken. Deze stoel kan je namelijk ook super snel veranderen in een handige bekerhouder voor de twee stoelen aan de zijkanten van de achterbank.

In de jaren dat de Opel Signum werd geproduceerd zijn er trouwens verschillende uitvoeringen van deze auto uitgebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvoeringen van de Opel Signum die op benzine rijden, terwijl er ook uitvoeringen van deze auto zijn die een dieselmotor hebben.

 

Opel Kapitän

De Opel Kapitän is een wagen die tussen 1939 en 1970 werd geproduceerd door Opel. Deze auto werd echter niet deze gehele periode geproduceerd. Er waren namelijk (kleine) onderbrekingen in de productie van de Opel Kapitän. Toen de Opel Kapitän in 1939 werd geïntroduceerd stond de Tweede Wereldoorlog namelijk op het punt om te beginnen. Hierdoor werd de productie van de Opel Kapitän in 1940 alweer beëindigd. De Opel Kapitän was dan ook de aller laatste auto van Opel die voor de oorlog werd geproduceerd.

De Opel Kapitän werd trouwens voor het eerst uitgebracht tijdens de motorshow van Genève die in 1939 werd georganiseerd.

De Opel Kapitän was tevens ook de eerste auto van Opel die na de Tweede Wereldoorlog weer werd geproduceerd. De productie van de Opel Kapitän werd namelijk weer hervat in oktober 1948. In 1948 werd dus de tweede generatie van de Opel Kapitän uitgebracht. Deze tweede generatie van de Opel Kapitän was in staat om snelheden van 126 kilometer per uur te halen. De productie van de tweede generatie van stopte trouwens in februari van 1951. In totaal werden er 30.431 exemplaren van de tweede generatie van de Opel Kapitän gemaakt.

In maart van 1951 werd vervolgens de derde generatie van de Opel Kapitän uitgebracht. Deze generatie van de Opel Kapitän was echter niet heel erg verschillend van de tweede generatie. De productie van de Opel Kapitän stopte overigens in juli van 1953. Tussen maart van 1951 en juli van 1953 werden er trouwens in totaal 48.562 exemplaren van de derde generatie van de Opel Kapitän gemaakt.

In november van 1953 kwam vervolgens weer een nieuwe generatie van de Opel Kapitän uit. Deze generatie van de Opel Kapitän was iets langer en breder dan alle voorgaande generaties. De productie van deze generatie stopte trouwens in 1958.

Vervolgens werd in juni van 1958 de Opel Kapitän P1 uitgebracht. De Opel Kapitän P1 werd echter maar voor slechts één jaar geproduceerd. In juni van 1959 werd de productie van de Opel Kapitän P1 namelijk al weer gestopt. In dit jaar werden er overigens in totaal 34.282 exemplaren van de Opel Kapitän P1 gemaakt.

In augustus van 1959 werd de opvolger van de Opel Kapitän P1 uitgebracht. Dit was de Opel Kapitän P2. De Opel Kapintän P2 is instaat om snelheden van 150 kilometer per uur te behalen. In december van 1963 werd de productie van de Opel Kapitän P2 gestopt. In de tijd dat de Opel Kapitän P2 in productie was zijn er trouwens in totaal 145.618 exemplaren van deze auto gemaakt. Hierdoor werd de Opel Kapitän P2 in één klap de meest geproduceerde auto van alle uitvoeringen van de Opel Kapitän die tot op dat moment ooit waren uitgebracht!

Uiteindelijk werd er in 1964 weer een nieuwe uitvoering van de Opel Kapitän uitgebracht. In dit jaar ging namelijk de Opel Kapitän A in productie. Dit model was echter niet zo’n heel erg groot succes. Toen de productie van de Opel Kapitän A in 1968 werd gestopt waren er namelijk in totaal maar 24.249 exemplaren van deze auto verkocht.

De laatste uitvoering van de Opel Kapitän werd geïntroduceerd in 1969. Deze laatste uitvoering werd de Opel Kapitän B genoemd. Opel Kapitän B was echter maar één jaartje in productie. De productie van de Opel Kapitän B stopte namelijk alweer in 1970. In de korte periode dat de Opel Kapitän B werd geproduceerd werden er trouwens ook slechts 4.976 exemplaren van deze auto gemaakt.

 

Zeldzame auto’s van Opel 

 

Opel 4/8 PS

De Opel 4/8 PS is een auto die tussen 1909 en 1910 werd gemaakt. Deze auto was destijds trouwens zeer succesvol. Dit kwam onder andere omdat deze auto voor een redelijke prijs werd aangeboden.

De Opel 4/8 PS wordt trouwens ook wel de “doktorwagen” genoemd. Deze auto komt aan deze bijnaam omdat de Opel 4/8 PS destijds veel werd gebruikt door artsen die naar hun patiënten moesten rijden over veelal onverharde wegen, en de Opel 4/8 PS was zeer goed instaat om zich over deze onverharde wegen voort te bewegen.

De Opel 4/8 PS is overigens voorzien van een motor met een vermogen van 8 pk (paardenkracht). Deze auto weegt verder 525 kilo. Hierdoor is de Opel 4/8 PS instaat om snelheden van 60 kilometer per uur te behalen. De Opel 4/8PS was trouwens de eerste echte auto die door Opel werd geproduceerd. Bij deze auto is het dus allemaal begonnen!

 

Opel 4 PS

De Opel 4 PS is een auto die tussen 1924 en 1931 wed geproduceerd. In deze periode werden er in totaal 119.484 exemplaren van deze auto gemaakt en verkocht. Dit was voor deze tijd een enorm grote prestatie. De goede verkoopresultaten van deze auto zijn onder andere te wijten aan het feit dat de Opel 4 PS tegen scherpe prijzen werd aangeboden.

Ondanks dat deze auto officieel de Opel 4 PS heet, staat deze auto eigenlijk beter bekend als de Opel Laubfrosch. De 4 in de naam van de Opel 4 PS verwijst trouwens naar de hoeveelheid paardenkracht die deze auto heeft. Deze auto is namelijk voorzien van een motor met een vermogen van 4 paardenkracht.

Er zijn door de jaren heen zijn er overigens veel verschillende uitvoeringen van de Opel Laubfrosch uitgebracht. De maximale snelheid van deze auto is dan ook afhankelijk van de uitvoering.

De productie van de Opel Laubfrosch vond trouwens plaats in het Duitse plaatsje Rüsselsheim. Deze auto is overigens voorzien van 2 deuren die gebruikt kunnen worden om de auto te stappen.

 

Opel 1.2 litre

De Opel 1.2 litre was de opvolger van de Opel Laubfrosch. Deze auto werd namelijk voor het eerst geproduceerd in juli van 1931. De productie van de Opel 1.2 litre stopte vervolgens in 1936. Toen deze auto voor het eerst werd uitgebracht had de Opel 1.2 litre 22 pk. Hierdoor was deze auto instaat om snelheden van 82 kilometer per uur te behalen.

Er zijn overigens ook een aantal variaties van de Opel 1.2 litre uitgebracht. Zo werd er bijvoorbeeld in 1933 de Opel 1.0 litre gemaakt door Opel. De Opel 1.0 litre was een iets minder krachtigere versie van de Opel 1.2 litre. De Opel 1.0 litre was daarom ook iets goedkoper dan de Opel 1.2 litre. Het vermogen van de Opel 1.0 litre was daarom ook voorzien van net iets minder pk dan de Opel 1.2 litre. De Opel 1.0 litre heeft namelijk een vermogen van 18 pk. Hierdoor is deze instaat om snelheden van 78 kilometer per uur te behalen. De Opel 1.0 litre werd overigens wel maar slechts één jaar geproduceerd.

Er werden verder ook nog een aantal andere versies/variaties van de Opel 1.2 litre uitgebracht.

De Opel 1.2 litre was trouwens de best verkopende auto van Opel van de hele jaren 30 uit de vorige eeuw. Deze auto was dus commercieel gezien een groot succes!

 

In een Opel rijden

Wanneer je graag in een Opel wil rijden heb je  een aantal verschillende opties. Je kan hieronder iets meer over al deze verschillende opties lezen.

 

Een Opel kopen

Wanneer je in een Opel wil rijden kan je er natuurlijk voor kiezen om een (nieuwe) Opel te kopen. Dit is echter helaas niet voor iedereen weggelegd. Er komen namelijk veel kosten kijken bij het aanschaffen van een auto.

Ten eerste moet je namelijk een flink bedrag op tafel leggen om überhaupt een auto te kunnen kopen. Wanneer je een auto koopt zijn er echter nog veel meer kosten waar je rekening mee moet houden buiten de aanschafkosten om. Als auto eigenaar in Nederland moet je namelijk ook nog onder andere (verplicht) wegenbelasting, APK-keuringen, en brandstofkosten betalen. In de grote steden van Nederland moet je ook op veel plekken parkeergeld betalen. Een parkeerplek is daardoor ook vaak erg duur in de grotere steden van Nederland. Er is namelijk erg veel vraag naar parkeerplekken in de (grote) steden van Nederland.

Als auto eigenaar is het ook verstandig om rekening te houden met eventuele onderhoudskosten. Zeker wanneer je een 2e hands Opel koopt! Houdt hier dus ook rekening mee wanneer je van plan bent om een 2e hands auto te kopen. Wanneer je pech hebt betaal je je namelijk helemaal suf aan de onderhoudskosten voor een 2e hands auto. Het is daarom ook zeker aan te raden om alleen maar 2e hands auto’s te kopen wanneer je zeker weet dat deze afkomstig is van een betrouwbare vorige eigenaar. Hierdoor voorkom je namelijk dat je allerlei (onverwachtse) onderhoudskosten moet betalen wanneer je een 2e hands Opel aanschaft.

 

Een Opel leasen

Er zijn echter gelukkig ook andere opties dan het kopen van een Opel wanneer je graag in een Opel wil rijden. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om een Opel te leasen. Het leasen van een Opel is een stuk goedkoper dan het kopen van een Opel. Weet je trouwens niet precies wat het leasen van een auto inhoudt? Bekijk dan eens het artikel “Wat is leasen?“. In dit artikel wordt namelijk duidelijk uitgelegd wat het van een auto leasen is.

Wanneer je van plan bent om een Opel te leasen raad ik je aan om een all inclusive leasecontract af te sluiten. In een all inclusive leasecontract zitten namelijk al vrijwel alle kosten verwerkt waar je als auto-eigenaar rekening mee moet houden. Zo zitten in een all inclusive leasecontract al de kosten verwerkt voor de wegenbelasting, verzekering, pechhulp en eventuele onderhoudskosten van de leaseauto. Je hoeft dus buiten het tarief dat je aan de leasemaatschappij moet betalen eigenlijk alleen nog maar te betalen voor de brandstof die je verbruik. Hierdoor heb je een zeer duidelijk overzicht over wat deze leaseauto je allemaal kost, en hier kan je dus ook rekening mee houden in je begroting. Wanneer je een Opel least hebt je dus een duidelijk beeld over hoeveel dit je precies kost. Dit is een groot voordeel van het leasen van een auto.

Wil je meer weten over het all inclusive leasen van een Opel? Neem dan eens een kijkje op www.mijndomeinauto.nl! Alle leasecontracten die via deze website worden aangeboden zijn namelijk all inclusive. Het is daarom ook zeer voordelig om via deze website een auto te leasen!

 

Een Opel huren 

Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een Opel te huren wanneer je graag in een Opel wil rijden. Het huren van een Opel is echter een optie die eigenlijk alleen maar geschikt is voor de korte termijn. Een auto huren kost op de lange termijn namelijk ontzettend veel geld. Wanneer je voor langer dan een aantal weken in een Opel wil rijden is het daarom waarschijnlijk verstandiger om deze Opel te leasen of te kopen.

Het is overigens ook juist een heel erg groot voordeel dat het huren van een auto handig is voor de korte termijn. Wanneer je een Opel least of huurt zit je hier namelijk voor een wat langere periode aan vast, terwijl dit niet van toepassing is wanneer je een Opel huurt. Elk nadeel heeft dus zijn voordelen!

Het logo van Opel

Opel heeft door de jaren heen een aantal verschillende logo’s gehad. Het oorspronkelijke logo van Opel lijkt daarom ook helemaal niet meer op het wereldberoemde logo van Opel zoals wij dat op de dag van vandaag kennen. Dit is natuurlijk ook helemaal niet gek wanneer je bedenkt wat voor ontwikkelingen Opel allemaal doorgaan is. Toen Opel werd opgericht was dit namelijk een onderneming die naaimachines produceerde. Opel is tegenwoordig echter een automerk. Een logo van een automerk moet uiteraard aan hele andere voorwaarden voldoen en een hele andere uitstraling hebben dan een logo van een naaimachine.

Toen Opel net werd opgericht was het logo van deze onderneming trouwens een samenvoeging van van de letter “A” en de “O”. Deze twee letters vormden namelijk de initialen van de oprichter van Opel. De oprichter van Opel heette namelijk Adam Opel. De twee kleuren die in dit logo voorkwamen waren trouwens rood en brons/bruin. De “O” in dit logo had namelijk een rode kleur, terwijl de “A” brons was.

Rond de periode dat Opel begon met het produceren van fietsen werd het logo helemaal veranderd. Opel begon overigens met het produceren van fietsen in 1866.

In 1909 werd er weer een nieuw logo geïntroduceerd door Opel. Dit logo was erg simpel. Het logo dat destijds werd geïntroduceerd bestond namelijk eigenlijk alleen maar uit de naam “Opel”. Dit logo werd al op de eerste auto’s van Opel toegepast. In 1910 werd het logo trouwens nog een beetje aangepast, waardoor het logo van Opel de vorm van een oog kreeg. Binnenin deze vorm kon je het woord “Opel” lezen.

Vervolgens werd het logo van Opel in de jaren 30 van vorige eeuw weer volledig veranderd. Het logo dat destijds werd ingevoerd vormde de basis voor het logo van Opel zoals we dat op de dag van vandaag kennen. Dit logo bestond namelijk uit een ring waar een voorwerp dat een beetje op een vliegtuigmotor lijkt doorheen gaat. Vervolgens werd dit logo nog een aantal keer (een klein beetje) aangepast, waardoor uiteindelijk het wereldberoemde logo van Opel ontstond zoals dit op de dag van vandaag op de auto’s van Opel is terug te vinden.

Op de afbeelding hieronder kan je trouwens de transformatie van het logo van Opel terugzien. Het logo dat links boven staat is het aller eerste logo van Opel, terwijl het logo dat linksonder te zien is het meest recente logo van Opel is.

 

Logo's van Opel afbeelding

Op deze afbeelding kan je zien hoe het logo van Opel door de jaren heen veranderd is.

 

Opel in de autosport

Zoals vrijwel elk automerk heeft ook Opel in zijn geschiedenis deelgenomen aan (meerdere) activiteiten binnen de motorsport. Opel wist ook een aantal successen te behalen in de autosport. Zo heeft Opel bijvoorbeeld een aantal keer mee gedaan aan de World Rally Championship. In 1982 werd de World Rally Championship zelfs gewonnen door een auto van Opel.

De World Rally Championship is overigens niet de enige race waar Opel aan heeft mee gedaan. Opel heeft namelijk ook een aantal keer meegedaan aan de International Touring Car Championship. Deze race werd overigens in 1996 gewonnen door een auto van Opel. Opel was dus instaat om successen in deze race te behalen!

Opel heeft tussen 2000 en 2005 ook meegedaan aan de Deutsche Tourenwagen Masters. Deze race werd echter nooit door Opel gewonnen.

Opel is op de dag van vandaag trouwens nog steeds actief in de autosport. Er worden tegenwoordig dus nog steeds meerdere races gereden door coureurs die in een auto van Opel rijden.

 

De sponsoractiviteiten van Opel

Opel is tegenwoordig veel meer dan alleen maar een automerk. Er worden bijvoorbeeld ook heel erg veel andere ondernemingen gesponsord door Opel. Hierdoor kan Opel namelijk heel goed nog meer naamsbekendheid opbouwen.

Opel sponsort onder andere een aantal sportteams. Zo sponsort Opel bijvoorbeeld de Nederlandse voetbalclub Feyenoord. Er zijn echter nog veel meer voetbalclubs die worden gesponsord door Opel. De Duitse topclub Borussia Dortmund wordt namelijk ook gesponsord door Opel. De Roemeense voetbalclub FC Petrolul Ploiești wordt ook door Opel gesponsord. Ook de Turkse voetbalclub Galatasaray wordt door Opel gesponsord.

Voetbal is echter niet de enige sport waarin Opel actief is als sponsor. Opel sponsort namelijk ook bijvoorbeeld de Australische rugbyclub de Sydney Roosters. Het Austalian Football team genaamd de Melbourne Demons wordt ook door Opel gesponsord.

Er zijn verder ook een hele hoop evenementen die door Opel worden gesponsord. De naam Opel vind je tegenwoordig dus op veel meer plekken dan alleen op auto’s terug.

 

Andere producten van Opel

Opel heeft in zijn geschiedenis niet alleen maar personenauto’s geproduceerd. Er zijn door de jaren heen namelijk ook allerlei andere producten geproduceerd door Opel. Hieronder kan je meer informatie over een aantal deze andere producten van Opel vinden.

 

Naaimachines van Opel 

Toen Opel werd opgericht hield deze onderneming zich oorspronkelijk bezig met het produceren van naaimachines. De eerste naaimachine van Opel kwam trouwens al in het jaar 1870 op de markt. Deze naaimachine werd overigens door Adam Opel vernoemd naar zijn vrouw Sophie.

In de jaren die volgenden groeide Opel uit tot een van de grootste producenten van naaimachines ter wereld. In 1911 werd zelfs de 1.000.000ste naaimachine van Opel geproduceerd! Hierna begon de vraag naar naaimachines echter steeds meer af te nemen. Toen Opel zich ging bezighouden met het produceren van fietsen verschoof hier de focus van het bedrijf heen, waardoor de productie van naaimachines steeds meer op de achtergrond raakte. Uiteindelijk stopte Opel volledig met het produceren van naaimachines.

 

Fietsen van Opel

Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen maakte Opel vroeger ook fietsen. Deze fietsen waren van zeer hoge kwaliteit, en waren ook enorm succesvol. Dit kwam onder andere door de zoons van Opel. Buiten het feit dat deze fietsen van goede kwaliteit waren werden deze fietsen namelijk ook door de zoons van Adam Opel gebruikt tijdens fietsraces. Tijdens deze races werden er een aantal successen behaald door de zoons van Opel, waardoor deze fietsen snel bekender werden, wat vervolgens weer resulteerde in meer verkopen. De productie van fietsen heeft Opel dus ontzettend veel naamsbekendheid opgeleverd, wat ook heel erg van pas kwam toen Opel begon met het produceren van auto’s. Het feit dat Opel al lang geleden begon met het produceren van fietsen leverde het merk dus later ook nog profijt op.

Opel contracteerde overigens ook andere (goede) wielrenners buiten zijn zoons om. Deze andere wielrenners behaalde ook allerlei successen waardoor Opel alleen nog maar bekender werd.

De eerste fiets van Opel werd trouwens in 1886 gebouwd. In de jaren 20 van de vorige eeuw was Opel zelfs de aller grootste producent van fietsen van de hele wereld! In 1936 verkocht Opel echter hun fietsfabriek, en hierdoor stopte Opel dus ook met het produceren van fietsen.

In 2012 maakte Opel trouwens een rentree in de fietsindustrie. Opel begon in dit jaar namelijk met de productie van de elektrische RAD fiets. Opel is dus teruggegaan naar zijn “roots” door deze elektrische RAD fiets op de markt te brengen!

 

Koelkasten van Opel

Opel heeft zelfs een tijdje koelkasten geproduceerd! Dit gebeurde kort na de Tweede Wereldoorlog. Opel moest namelijk na de Tweede Wereldoorlog beginnen aan een wederopbouw. Dit kwam omdat de fabriek van Opel tijdens de Tweede Wereldoorlog (vrijwel) volledig was vernield. Opel was dus nog niet instaat om zich direct na de Tweede Wereldoorlog weer volledig te gaan richten op het produceren van auto’s. Er werd daarom besloten om ook koelkasten te gaan produceren.

Deze koelkasten werden uitgebracht onder de merknaam “Frigidaire”. Frigidaire is namelijk onderdeel van General Motors, en General Motors was al sinds 1929 eigenaar van Opel. Hierdoor kon Opel dus gemakkelijk even overschakelen naar het produceren van koelkasten.

De koelkasten die destijds werden geproduceerd door Opel werden dus niet onder de naam van Opel uitgebracht, maar deze koelkasten werden wel in de fabriek van Opel geproduceerd.

 

Motorfietsen van Opel

Er zijn in het verleden ook motorfietsen geproduceerd door Opel. De eerste motorfiets van Opel werd geproduceerd in 1901. Vervolgens werd de productie van motorfietsen echter weer in 1907 gestopt, zodat er meer aandacht besteed kon worden aan het produceren van auto’s.

In 1907 werd echter niet de aller laatste motorfiets van Opel geproduceerd. In 1913 begon Opel zich namelijk weer bezig te houden met het produceren van motorfietsen. Vervolgens stopte Opel echter definitief met het produceren van motorfietsen in 1928.

In de jaren dat Opel motorfietsen produceerden zijn er overigens een aantal verschillende modellen uitgebracht. Een aantal hiervan waren van zéér goede kwaliteit in vergelijking met andere motorfietsen die destijds werden geproduceerd. Opel koos er echter toch voor om de productie van motorfietsen links te laten liggen, en zich meer te focussen op de productie van auto’s.

 

Vrachtwagens van Opel

Opel maakt niet alleen maar personenauto’s. Er worden namelijk ook vrachtwagens gemaakt door Opel. Een van de vrachtwagens die door Opel werd geproduceerd is de Opel Blitz. Deze vrachtwagen werd voor het eerst geproduceerd in 1930. De Opel Blitz werd overigens tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het Duitse leger. Deze vrachtwagen kon trouwens een maximaal snelheid van 85 kilometer per uur behalen. De vrachtwagens van Opel werden dus oorspronkelijk voornamelijk in de oorlog gebruikt.

Opel is echter nooit echt een grote producent van vrachtwagens geweest. Er werden namelijk nooit echt super grote hoeveelheden vrachtwagens gemaakt door Opel. De focus van Opel heeft namelijk vrijwel altijd gelegen bij het produceren van personenauto’s, en niet bij het produceren van vrachtwagens. In 1975 stopte Opel dan ook met het produceren van vrachtwagens. Opel hield zich uiteindelijk echter toch nog ongeveer 45 jaar bezig met het produceren van eigen vrachtwagens.

 

Opel merchandise 

Tegenwoordig verkoopt Opel ook allerlei merchandise. Zo wordt er bijvoorbeeld tegenwoordig officiële Opel kleding verkocht. Er wordt echter ook nog veel meer officiële Opel merchandise verkocht buiten kleding om. Zo worden er bijvoorbeeld ook bekers, brillen, portemonnees, notitieboekjes, powerbanks, paraplus, telefoonhoesjes, tassen, horloges, sleutelhangers, handdoeken, frisbees en zelfs golfballen door Opel verkocht!

Wanneer je een fan van Opel bent zijn er dus meer dan genoeg (goedkopere) producten van Opel die je kan kopen buiten de auto’s van Opel om.

 

Opel in het Verenigd Koninkrijk

De auto’s van Opel worden niet verkocht in het Verenigd Koninkrijk. Althans, niet onder de naam Opel. De modellen van Opel worden namelijk in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd door de Engelse autobouwer Vauxhall. Vauxhall, is net als Opel eigendom van General Motors. Dit is dan ook de reden dat Vauxhall de auto’s van Opel produceert die bestemd zijn voor de Engelse markt.

Vauxhall houdt zich overigens sinds de jaren 60 van de vorige eeuw bezig met het produceren van de Engelse varianten van de auto’s van Opel. General Motors heeft er trouwens destijds voor gekozen om Vauxhall de Engelse versies van de auto’s van Opel te laten maken omdat Vauxhall in het Verenigd Koninkrijk al veel naamsbekendheid had en bekend stond als een betrouwbaar automerk. Vauxhall en Opel waren ook allebei actief in vrijwel hetzelfde marktsegment. De auto’s van Vauxhall behoorde dus tot de zelfde prijs klasse als die van Opel. Hierdoor was het makkelijker om Vauxhall te gebruiken om de auto’s van Opel uit te brengen in het Verenigd Koninkrijk. Door dit te doen konden namelijk ook veel kosten bespaard worden. Zo zit het stuur van een auto in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld aan de rechterkant van de auto, omdat er in het Verenigd Koninkrijk aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Het kost echter veel geld om in een fabriek twee versies auto’s dezelfde auto te produceren waarvan een versie het stuur links heeft, en de andere versie het stuur rechts heeft. Daarom is het handiger Vauxhall zich te laten richten op auto’s voor de Engelse markt, terwijl Opel auto’s maakt voor (vrijwel) de rest van de wereld. Hierdoor kunnen trouwens ook aardig wat transportkosten worden bespaard.

In 2017 werd trouwens bekend gemaakt dat Opel wordt over genomen van General Motors door het Franse autoconcern PSA Peugeot-Citroën. Bij deze overname wordt ook Vauxhall verkocht aan PSA Peugeot-Citroën. Het lijkt er dus op dat Vauxhall ook in de toekomst nog wel een tijdje door blijft gaan met het produceren van de Engelse varianten van de auto’s van Opel.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je allerlei informatie kunnen vinden over het Duitse automerk Opel. Ik hoop heel erg dat je wat hebt gehad aan al deze informatie. Opel is namelijk een automerk dat al sinds zijn bestaan auto’s produceert die van zeer hoge kwaliteit zijn. Alle auto’s die ooit door Opel zijn geproduceerd namelijk heel erg degelijk en betrouwbaar. Opel is daarom een automerk waar je op kunt rekenen!

Wil  je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk dan ook mijn artikel over BMW en Jaguar!

 

Opel afbeelding

Op deze afbeelding kan je onder andere het wereldberoemde logo van Opel bewonderen.